Életmód

Két évvel rövidíti meg életünket a légszennyezettség

Pixabay
Pixabay
Több mint két évvel rövidíti le az emberek életét szerte a világon a légszennyezettség jelenlegi szintje, amelynek hatása a dohányzáséhoz mérhető – közölte az MTI.

A Föld lakosságának több mint 97 százaléka olyan helyen él, ahol a levegő szennyezettsége meghaladja a biztonságosnak ítélt határértékeket – közli legfrissebb Levegőminőségi Indexében a Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézete, amely műholdakkal figyeli a levegő szállópor-szennyezettségét, a szálló por 2,5 mikronnál kisebb – a tüdőre és az egész szervezetre nézve veszélyes – részecskéinek (pm2,5) sűrűségét.

Kapcsolódó
Elhízáshoz vezethet a szennyezett levegő
A szmogot már korábban összefüggésbe hozták a 2-es típusú diabétesszel, az elhízással és a gyulladásos bélbetegségekkel is.

A kutatás szerint globálisan 2,2 évvel hosszabbodna meg az emberek élete, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően világszerte 5 mikrogramm alá lehetne csökkenteni a levegő köbméterenkénti pm2,5-tartalmát.

A légszennyezettség továbbra is elhanyagolt közegészségügyi problémának számít, nem szánnak elég pénzt az ellene való küzdelemre – hívják fel a figyelmet a kutatás szerzői.

A mérési eredmények szerint Dél-Ázsia lakói átlagosan öt évet veszítenek el életükből a szmog miatt, a globális légszennyezettség 2013 óta észlelt növekedése 44 százalékban Indiában következett be. Indián belül Uttar Prades és Bihar államban, ahol 300 millió ember él, nyolc évvel kurtítja meg az emberek életét a légszennyezettség, Újdelhiben pedig csaknem 10 évvel.

A WHO-normák betartása esetén a kínaiak 2,6 évvel élhetnének tovább, bár Kínában mintegy két évvel nőtt a várható élettartam azóta, hogy 2013-ban “hadat üzentek” a légszennyezettségnek és azóta körülbelül 40 százalékkal csökkentették a levegő finomportartalmát.

A számítások egy korábbi kutatáson alapulnak, amely azt mutatta ki, hogy a határérték felett köbméterenként minden 10 mikrogramm pm2,5 csaknem egy évvel rövidíti meg az emberek életét. Egy nemrég közzétett jelentés szerint 2021-ben a világ egyetlen országának sem sikerült teljesítenie az Egészségügyi Világszervezet ajánlását. (MTI)

Kapcsolódó
Megnyílt az első oxigén bár Új-Delhiben, ahol súlyos ára van a friss levegőnek
Negyed óra tiszta levegő belégzésért 4-6 dollárt is elkérnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik