Életmód

Veszélyes lehet szökőkutakban fürdőzni, bőrirritációt okozhat a vizük

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor
A szökőkutak vize potenciális veszélyt jelenthetnek az egészségünkre, kivéve azokat az interaktív berendezéseket, amelyeket direkt testi érintkezésre terveztek.

A nyári hőségben a hűsítő víz minden formáját igyekszik kihasználni az ember, a fülledt városokban pedig a szökőkutak, mint egy-egy csábító oázis várják a sivatagi melegtől szenvedő polgárokat. Bár vannak olyan helyek, ahol nem jelent veszélyt a fürdőzés, de a legtöbb szökőkút potenciálisan fertőzésveszélyes vagy a tisztítására használt vegyszerek miatt okozhatnak bőrirritációt.

Felkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), hogy érdeklődjünk, milyen veszélyekkel járhat, ha a szökőkutakban hűsítjük az arcunkat, végtagjainkat.

A szökőkutakat (egyes speciális típusokat leszámítva) nem fürdőzésre tervezik. Amennyiben van vízkezelésük, az elsősorban az esztétikai minőségromlás (algásodás, vízkőlerakódás) megakadályozását szolgálja

– írta megkeresésünkre az NNK.

MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

Az erre használt vegyszerek összetétele, és az alkalmazott koncentrációjuk nem feltétlenül biztonságos fürdőzés szempontjából, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a vízkezelésre hivatalosan használható fertőtlenítő szerek szigorú minőségi követelményeknek felelnek meg.

A vízkezelő szerek miatt elsősorban a bőrirritáció kockázatával kell számolni (viszketés, kiütések).

A felhasznált vegyszerek mellett a porral, állatokkal vagy esetleg más fürdőzőkkel bejutó szennyeződések is kockázatot jelentenek különösen, ha a szökőkútnak nincs vízkezelése. A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok (egysejtűek, baktériumok és vírusok) kerülnek a szökőkútba

– tudtuk meg a népegészségügyi központtól, ahol hozzátették, hogy a fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik (például pancsolás közben, vagy vizes kézzel élelmiszert megfogva). Az ilyen jellegű fertőzésekre a gyerekek a felnőtteknél fogékonyabbak.

MTI/Mohai Balázs

Szintén problémát jelenthetnek azok a baktériumok, amelyek a töltővízzel jutnak a szökőkútba, majd ott a meleg, pangó víztérben elszaporodhatnak.

Ezek közül a Legionella és a Pseudomonas aeruginosa baktériumokat érdemes kiemelni.

A szökőkutakban üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amit könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik. Az apró vízcseppekkel a legionellák a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni, és helyileg gyulladást okozni.

A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű tüdőgyulladásig terjedhet. A Legionella egy legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthat ki. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot.

A Pseudomonas aeruginosat vagy rokonait nagyobb mennyiségben tartalmazó szökőkutak vizével érintkezve (lenyelés, mosakodás, permet belélegzése) hasmenés, szem- és fülgyulladás, valamint bőrirritáció és légzőszervi panaszok is előfordulhatnak

– közölte az NNK.

MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A szökőkutak vízkezelését egyébként külön nem írja elő jogszabály, így sem országosan, sem település szinten nem egységes a vízkezelésük.

A népegészségügyi központ azt javasolja, hogy az esztétikai célra tervezett szökőkutakat egyáltalán ne használják fürdőzésre.

Ma már léteznek kifejezetten fürdőzési célra szánt, úgynevezett interaktív szökőkutak. Ezek tervezésénél és üzemeltetésénél figyelembe veszik azt is, hogy biztonságosan lehessen bennük fürdőzni. Az általános higiénés előírások betartása azonban ezek esetén is fontos (használatuk előtt tisztálkodjunk, és lehetőleg öltözzünk át, ne együnk vagy igyunk közben).

Kapcsolódó
Mostantól ez a világ legnagyobb szökőkútja
Egész évben működik, és félóránként ad elő egy háromperces zenés fény- és táncjátékot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik