Életmód

Ennyit keresnek a balatoni vendéglátóhelyek dolgozói

Pexels
Pexels
A munkaerőhiány miatt hatalmas összegeket ajánlanak egy-egy séfnek vagy pincérnek a Balatonnál és még így sem sikerült minden állást betölteni – írja a Privátbankár.

Az áremelkedések erősen érintik az éttermi árakat is, ahol nem csak az alapanyagköltség növekszik, hanem a munkabéreket is meg kell emelniük. Így az ételek árai is nőnek, de ezeket a belföldi, kisebb pénzű vendégek miatt nem tudják/merik az étteremtulajdonosok a megfelelő szintre hozni.

Kapcsolódó
Végleg bedobta a törölközőt egy népszerű balatoni étterem
Szívszorító üzenetben búcsúztak el vendégeiktől.

Természetesen van olyan réteg, amelyik igényli és meg is tudja fizetni a magasabb színvonalat, de a balatoni éttermek árai még így is elmaradnak a hasonló kategóriájú horvát, szlovén vagy olasz éttermekétől.

Ami a béreket illeti, a néhol emlegetett egymilliós fizetést túlzásnak tartom, az 500-800 ezrest végső soron elképzelhetőnek, de ez függ az adott dolgozó tudásától, a hozzáállásától, az étterem színvonalától, a gépesítettségtől, a szakmai színvonaltól.

Tudomásul kell venni, hogy munkaerőhiány van: ha ennyit kér egy jó, szakképzett séf vagy egy pincér, akkor ennyit kell neki adni, máskülönben az üzlet bezár, és az ágazat tönkremegy, ami senkinek nem érdeke

– mondta a portálnak Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa.

Ez a juttatás egyáltalán nem számít kirívónak. Egy konyhai kisegítő 250-300 ezer nettót kér, attól függően például, hogy mennyire van gépesítve a mosogatás. Ma már ráadásul nem vonzó a biztos állás – a legtöbb embert nem érdekli, hogy egy év múlva is ugyanott dolgozzon, szezonalitástól függetlenül. Ez azt jelenti, hogy könnyű az alkalmazottat átcsábítani, akár a szállodával szemközti étterembe

– mondta Rádóczy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége balatoni vezetője.

A munkaerőhiány jelentős többletköltséggel jár a folyamatos toborzás miatt is. A munkaadókra nagy terhet ró az is, ha biztosítja a szállást a dolgozóinak.

Ma már ott tartunk, hogy a szakképzettséget nem igénylő munkakörökbe külföldi – például – ukrán alkalmazottakat is szívesen látnak, csak legyen, aki működteti a szállodákat, éttermeket

– jelezte Rádóczy Andrea.

Egy vendéglátós munkakereső oldal június 27-én délelőtt tízezer állásajánlatot rögzített. A pincérkeresetek a honlap szerint jellemzően 5-600 ezer forint körül vannak a frekventáltabb helyeken.

Kapcsolódó
A világ legszívmelengetőbb éttermében nem tudhatod, mit kapsz enni
Az Eltévesztett rendelések nevű étteremben csak demenciával élő betegek dolgoznak pincérként.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik