Életmód

Ezekre figyeljünk, ha kutyával nyaralunk

Pexels
Pexels
Egyre többen keresnek olyan nyaralási lehetőséget, ahová a kutyájukat is magukkal tudják vinni. Mire kell figyelni a kutyás nyaralásnál? Biztos jó, ha velünk jön a kedvencünk?

Otthon maradjon vagy velünk jöjjön?

„Akkor vigyük magunkkal, ha a nyaraláson legalább olyan körülményeket tudunk a kutya számára biztosítani, mint otthon” – kezdte tanácsai összefoglalását Korom Gábor kutyatréner és –szakértő a Szeretlek Magyarországnak.

Kapcsolódó
Idén is megválasztják az év kutyabarát helyeit
Nyolcadik alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb kutyabarát kampányát a Kutyabarát.hu.

Ne csak az alapján döntsünk, hogy szívesen töltenénk együtt időt a nyaralás alatt, hanem vegyük figyelembe a programjainkat is, mi az, ami a négylábúnak is kedvére lehet. Hagyhatjuk-e a szálláson egy-egy kánikulában történő városnézés idejére? Jól érzi-e magát a kutya a boxban? Ehhez akár két-három hónapos szoktatási idő is kellhet előtte.

Ha nem lennének megfelelők a körülmények, akkor hagyhatjuk kedvencünket például kutyapanzióban is.

Utazás

A kutyák többsége szeret autóban utazni, így ezzel nem szokott sok probléma lenni. A hőségben viszont gyorsan felmelegszik a kocsi belseje, ez – ahogy ránk is -, a kutyákra is hatással van. Járassuk menet közben a légkondit vagy figyeljünk arra, hogy a levegő folyamatosan átjárja a teret. Ne hagyjuk az állatot a járműben, ha megállunk.

Hová menjünk?

A vízpart kutyamennyország, a nyári melegben meg pláne. Kutyabarát strandokat célszerű emiatt kinézni.

A kutyák a vízparton általában szertelenebbül, nehezebben kezelhetően viselkednek, így fontos, hogy legyen kontrollunk a kutya felett. Ha aztán az ebek kifáradnak és kifekszenek a napra, akkor arra kel figyelnünk, hogy nehogy hőgutát kapjanak.

A kutyák genetikájukból következően jól úsznak, de első alkalommal mindenképpen fokozatosan szoktassuk őket a vízhez, ne erőltessük.

Hőség

A sétákat, fizikai megterhelést időzítsük a reggeli és esti hűvösebb időszakokra, akkor is árnyasabb útvonalat válasszunk. Beton, aszfalt helyett a talpukat kímélő földes, füves úton haladjunk.

Mindig legyen nálunk víz és itatótányér.

Nedvesítsük meg többször a kutya bundáját, amivel hűthetjük egy kicsit a testét. A hűtő fekhelyek is enyhülést nyújthatnak számukra.

Előfordulhat, hogy nagy melegben az ebek türelmetlenebbek és máshogy reagálnak például a gyerekek hirtelen közeledésére, biztosítsuk számukra a nyugalmat és a hűvösebb fekhelyet.

Extrémebb melegben hőgutát kaphatnak, illetve el is ájulhatnak. Ilyenkor locsoljuk őket vízzel, majd vigyük állatorvoshoz akkor is, ha spontán magához tért az állat.

Kapcsolódó
Csak három kutyás strand van a Balatonnál
Évről évre egyre nagyobb az igény a minőségi kutyás strandok és kutyás fürdetőhelyek iránt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik