Életmód

Elképesztően titokzatosak a zöldségek

pixabay
pixabay
Egy könyv, mely választ keres arra, miért lesz egy-egy zöldségünk értékesebb, ha otthoni vagy kistermelőtől származik, mintha nagyüzemben állítják elő.

A Gingko Kiadó gondozásában a nyáron jelent meg Dóra Melinda Tünde: Zöldségszerelem című könyve, melyben titkokat és trükköket olvashatunk a vetőmagtól a villáig.

Kapcsolódó
Így vásárolnak zöldséget a magyarok
A falun élők 22 százaléka fogyaszt minden nap zöldséget.

A zöldségek elképesztően titokzatosak. Ha egymás mellé rakunk egy nagyüzemi és egy háztáji paradicsomot, úgy tűnhet, nagyjából ugyanolyanok: pirosak, édesek, kerekek – de valójában belül nagyon is mások.

A napérlelte, puha, illatos házi paradicsom már a génjeiben is eltér a boltitól.

A Zöldségszerelem termelői interjúk és tudományos cikkek százai, valamint személyes termelési tapasztalatok alapján mutatja be, hogyan és miért lesz egy-egy zöldségünk értékesebb, ha otthoni vagy kistermelőtől származik, mintha nagyüzemben állítják elő.

  • Milyen tápanyagtartalmú az a zöldség, amit a boltban találunk?
  • Honnan jön?
  • Mekkora a vegyszerszennyezettség kockázata?
  • Mennyi energiát igényelt az előállítása?
  • Pontosan miért is állítják a szakemberek, hogy fogyasszunk sok zöldséget?
  • És mennyi a sok?

Ezeket a kérdéseket saját egészségünk és életminőségünk érdekében is érdemes feltenni, de ennél többről van szó.

A világ szén-dioxid-lábnyomának körülbelül egyharmada kapcsolódik a táplálkozásunkhoz, így az étkezésünkkel a világunk sorsát is alakítjuk.

A változtatást otthon is elkezdhetjük. Első lépésként elég, ha igazi ínyenccé válunk, időt és energiát fordítunk táplálkozásunkra, és szezonálisan étkezünk: sok apró és fontos további részletet pedig megtalálunk a Zöldségszerelem című könyben.

Kapcsolódó
Uniós oltalmat kapott a húsleves kihagyhatatlan zöldsége
A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres ízű és illatú.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik