A Gingko Kiadó gondozásában a nyáron jelent meg Dóra Melinda Tünde: Zöldségszerelem című könyve, melyben titkokat és trükköket olvashatunk a vetőmagtól a villáig.
A zöldségek elképesztően titokzatosak. Ha egymás mellé rakunk egy nagyüzemi és egy háztáji paradicsomot, úgy tűnhet, nagyjából ugyanolyanok: pirosak, édesek, kerekek – de valójában belül nagyon is mások.
A Zöldségszerelem termelői interjúk és tudományos cikkek százai, valamint személyes termelési tapasztalatok alapján mutatja be, hogyan és miért lesz egy-egy zöldségünk értékesebb, ha otthoni vagy kistermelőtől származik, mintha nagyüzemben állítják elő.
- Milyen tápanyagtartalmú az a zöldség, amit a boltban találunk?
- Honnan jön?
- Mekkora a vegyszerszennyezettség kockázata?
- Mennyi energiát igényelt az előállítása?
- Pontosan miért is állítják a szakemberek, hogy fogyasszunk sok zöldséget?
- És mennyi a sok?
Ezeket a kérdéseket saját egészségünk és életminőségünk érdekében is érdemes feltenni, de ennél többről van szó.
A változtatást otthon is elkezdhetjük. Első lépésként elég, ha igazi ínyenccé válunk, időt és energiát fordítunk táplálkozásunkra, és szezonálisan étkezünk: sok apró és fontos további részletet pedig megtalálunk a Zöldségszerelem című könyben.