Életmód

Balatoni látványosság a különleges csokibogár

Facebook/andras.pirkhoffer
Facebook/andras.pirkhoffer
Nem mindennapi bogárhátút épített a balatonszabadi Pirkhoffer András, akinek a csokoládébarna autója mára a település egyik látványosságává vált.

Pirkhoffer András 2008-ban vásárolta meg az első bogárhátúját, amit felújított és eladott, mert szeretett volna egy még öregebb gépet vásárolni, végül egy 1964-ben készült bogárhátú Volkswagenre esett a választása – olvastuk a Sonline hasábjain.

Ami elsőre feltűnik az autón, az az alacsony padozat és a nem mindennapi, csokoládébarna színe, az amerikai stílust igyekeztem megjeleníteni a járművön és azt hiszem, sikerült

– magyarázta a koros kocsi gazdája.

Az autót Pirkhoffer András 2015-ben vásárolta meg és éveken át csinosította, sok extrával látta el.

A bal oldali hátsó ablakot nyithatóvá tettem, a lámpán lévő kavicsvédőket, a szélterelőket kicseréltem, a hátsó ablakba pedig csillag alakú pótféklámpát szereltem be, amelyet Kaliforniából rendeltem

– mutatta büszkén járgányán. Hozzátette: sok keresgélés előzte meg a felújítást, sok alkatrészt kellett külföldről beszereznie.

Facebook/andras.pirkhoffer

A négyhengeres, 1200 köbcentis, 36 lóerős motor ciripelő hangja hamar felkelti a látogatók figyelmét. Számos kiállításon bemutatkozott már a különleges bogárhátú.

Egy ausztriai bogárfesztiválon 450 autó közül a legszebb húszba válogatták be, az idei szlovéniai találkozón pedig a legszebbnek választották. 

A karosszérialakatosként dolgozó férfi nyitott szemmel jár a veterán gépek között, szeretne a jövőben egy Volkswagen kisbuszt is vásárolni, amin éveken át bütykölhetne, hogy minél szebb állapotba hozza.

A bogárhátú a német autógyártás két másik különleges modellje mellett parkol.

A 3-as és a 4-es modellből nagyon keveset gyártottak a 70-es években, elől van a csomagtartó, hátul a motor, sajnos nem volt túl népszerű a léghűtéses motorja miatt

– mesélte róluk Pirkhoffer András.

Kapcsolódó
Csodaszámba megy a 40 éves rendőrségi Zsiguli Pécsen
Természetesen a jármű nincs szolgálatban, tulajdonosa veterán autó találkozókra jár vele.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik