Életmód

Ez lehet az oka, ha folyton fázunk

Unsplash
Unsplash
Persze, tél van, de nem csak a külső hőmérséklettől függ, hogy fázunk-e.

Többféle oka is lehet annak, hogy fázunk – ezeket szedte össze az Eating Well.

Lázas betegség

A magas testhőmérséklet esetén az izmaink összehúzódnak és ellazulnak, így tudják melegen tartani magukat. Több betegség tünete is lehet a láz, ha a betegségeket kezeljük, a láz is elmúlik, ezzel együtt a fázós érzés is.

Rossz vérkeringés

Egyes betegségek okozhatnak rossz vérkeringést, ez főleg a végtagokban, kezekben, lábfejekben, lábujjakban érződik. Ilyen például a perifériás artériás betegség, a cukorbetegség és a Raynaud-kór.

Pajzsmirigy alulműködés

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, akkor lelassulnak a testi folyamatok, így az anyagcsere is, amelynek tünete többek között a hidegérzet.

Alacsony testsúly

A soványabb embereknek lassabb az anyagcseréjük, ami eredményezheti a rendszeres fázást.

Vashiányos vérszegénység

Vashiányos vérszegénységben szenvedőknél a szervezet a nem megfelelő vasszint miatt nem termel elegendő vörösvértestet. Emiatt fáradtságot, légszomjat vagy fázást érezhetnek a betegek.

Ha hosszabb ideig – és látszólag indokolatlanul – fennáll a folyamatos hidegérzés problémája, tanácsos kivizsgáltatni magunkat.

Kapcsolódó
Így lábalhatunk ki gyorsabban a megfázásból
Sajnos, a tél nem csak az ünnepi időszakot hozza magával, hanem a megfázást, orrfújást, tüsszögést, krákogást, vagyis a megfázást. Hogyan lehet minél hamarabb kilábalni belőle?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik