Életmód

Savanyított céklában rejlik az egészséges emésztés titka

Pixabay
Pixabay
Remek probiotikum forrás.

Van, aki „a vasszeget is megeszi”, másnak pedig időről-időre fáj, kellemetlenkedik valamiért a gyomra, belei. Valószínűleg, a „vasszeget evőknek” is hasznos, ha rásegítenek kicsit az egészséges emésztésre, a másik csoportnak pedig pláne.

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, savanyú uborka kiváló probiotikum források, így segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban.

A savanyítás tulajdonképpen egy tartósítási mód, mely sós lében vagy ecetben levegő nélküli erjesztéssel történik. Az akár több hétig tartó eljárás során változik az élelmiszer íze és állaga is. Tartósíthatunk így uborkát, káposztát, paprikát, paradicsomot, sárgarépát és még sok mást is.

A savanyított cékla is probiotikumokkal teli, így napi fogyasztásával sokat tehetünk az egészségesebb emésztés érdekében.

A savanyított cékla rostokban gazdag, probiotikumokat és polifenolokat tartalmaz, melyek a sejtek oxidációja ellen dolgoznak, ezen felül olyan vegyületek is megtalálhatók benne, amelyek jó hatással vannak a vérnyomásra és segítenek az edzés utáni regenerálódásban. Plusz, ha ecettel erjesztik, akkor a savanyított cékla a vércukorszintet is kordában tarthatja, mert ecet segít kiegyensúlyozni a vércukorszint ingadozását.

Ha minden nap fogyasztunk erjesztett savanyúságokat, akkor számos emésztési problémát megelőzhetünk, mint például a gázokat, puffadást és emésztési zavarokat, de az általános egészségi állapotunkat is javíthatják.

Kapcsolódó
Ki ne dobd a cékla levelét, a fazékban a helye
Sok vitamint tartalmaz és az íze is kellemes.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik