Életmód

80 éves a kézi harangozók utolsó hazai hírmondója

Édesapja, nagyapja, dédapja, ükapja és szépapja is a faluban harangozott.

A napokban ünnepelte 80. születésnapját a Nógrád vármegyei Terényben élő Szedlák Józsefné, Ilonka néni, aki vélhetően az országban utolsóként még mindig saját maga kongatja a helyi katolikus templom harangjait, írta a Nool.

A néni harangozó családból származik, elmondása szerint az édesapja, a nagyapja, a dédapja, az ükapja és a szépapja is harangozott.

Tulajdonképpen már hatvan éve szolgálom a helyi katolikus egyházközséget. Egészen fiatal korom óta segítek, a munka és a család, illetve most nyugdíj mellett is. Természetesen, ha dolgom akad, akkor van csapatom, aki segít a harangozásban

– monda a portálnak Szedlák Józsefné, aki naponta leül egy kis székre a templomban, majd a két nagyobb harangot kézzel, míg a kisebbet lábbal, méghozzá pedállal működteti.

youtube

A szépkorú elmondása szerint általában naponta kétszer harangozik, délben és este. Utóbbi esetében Szent György napjától Szent Mihály napjáig este 8 óra, míg Szent Mihálytól Szent Györgyig 7 óra az esti harangozás időpontja, de temetéskor, valamint a szentmise idején is megszólalnak a hétszázéves Szent András templom harangjai.

Akadnak különleges alkalmak is. Nyáron vihar előtt is megkongatom a harangokat, így a falu lakói a jeges felhőket imádkozással eloszlatják. Ennek köszönhetően Terényt a jégeső még soha nem verte el

– fogalmazott az idős asszony.

A terényi templomhoz 1900-ban épült a torony, akkor került bele a három harang. Az egyik harangot elvitték az első világháborúban, így csak kettő maradt, de az 1960-as években adományokból sikerült a harmadik harangot is megönteni.

Manapság szinte a legtöbb templomban elektromos szerkezet működteti a harangokat, Ilonka néni azonban továbbra is ragaszkodik a manuális harangozáshoz.

Édesanyám mindig azt mondta, addig amíg a keze és a lába bírja, addig automata harangozás nem lesz Terényben. Én is ezt vallom. Akárcsak az elődeim én is fontos feladatomnak tartom a harangozást. Nem tudom elképzelni, hogy ez ne így legyen, ez erőt is ad nekem. A templom közelében lakom, így az oda és a vissza vezető utat végig éneklem, ami teljesen feltölt

– mesélte az idős asszony.

A családi hagyományokhoz hűen a két gyermeke és az unokái is tudnak harangozni, azonban nem valószínű, hogy ezt a hagyományt a család többi tagja folytatja, ugyanis nem a településen élnek.

A terényi harangozás Nógrád vármegye egyik kiemelt örökségévé vált, 2018-ban beválasztották a Nógrádikumok közé.

Kapcsolódó
Letiltatták a hajnali harangozást a nyaralók egy balatoni faluban
A kakaskukorékolás is zavarja őket, de azt nem tudják megtiltani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik