Virágzó vidékünk

Szenzációs élmény volt az első e-bike túra, a Palóc Bringa

Labus Máté
Labus Máté
A Palóc Bringatúra hálózat tagjai bíznak benne, hogy a kerékpárkölcsönző hálózathoz egyre több turisztikai szereplő csatlakozik, és legkésőbb tavaszra kialakulhat egy olyan széles bázison alapuló rendszer, amely átfogóan segíti az itt élő turisztikai szolgáltatókat és az ide látogató turistákat is.

Az elmúlt egy év hazai kikapcsolódási és szórakozási szokásait nézve elmondhatjuk, hogy újra igény van a természetben való feltöltődésre, a kulturális értékek megismerésére és a hagyományok  újra felfedezésére. Mindezek ötvözetét nyújtja a „Palócföld – Hont – Podpolanie – Hagyományőrző Tematikus Út” és a köré szerveződő attraktív szolgáltatások, mint például a térséget átölelő  kerékpárkölcsönző hálózat és az erre épülő Palóc Bringatúra.

 5 nap alatt 333 kilométert tettek meg a bringázás szerelmesei.

A bringahálózat jelenlegi tagjai, a mátrafüredi Cicáskacus, a terényi Árday Vendégház és a szlovákiai Hrusovi U bylinkárky kölcsönözhető elektromos kerékpárokkal segítették a study-tour résztvevőit.  Jó hír, hogy a jövőben mindenki számára biztosított lesz ez a lehetőség, akik két keréken, elektromos hajtással szeretnék felfedezni Palócföld értékeit.

Labus Máté

Labus Máté

Az 5 nap élményeiről és tapasztalatairól a túravezetőt, Frics Balázst kérdeztük.

Hogyan lehet összefoglalni az elmúlt napok történéseit?

Jó csapat, szuper hangulat, nagyszerű helyek és pazar vendéglátás. Röviden így lehetne összegezni ezt a páratlan programokban gazdag „körtúrát”. Nap, mint nap látva a lelkes csapatot, talán nem túlzás azt mondanom, hogy erről a túráról bár kicsit elfáradva, de mindenki felejthetetlen élményekkel tért haza. Ők most testközelből is láthatták az itt lévő változatos és érintetlen, vadregényes tájat, illetve a tájba belesimuló településeket. A nem mindennapi természeti látvány mellett változatos programok tették még színesebbé napjainkat.

Ez egy egész térséget átölelő bringatúra volt. Minden szegletét talán nehéz lenne felsorolni, de említenél néhányat?

A túra első napján a Mátrát megízlelve, a Nógrád megyei Maconkai-tó körül kerekezve, Bárna volt a végállomás. Sokak kedvelt és ismert helyszínén, a Medves fennsíkon is kerekeztünk, de hogy a kerékpározás mellett más kalandunk is legyen, a szlovákiak Rapovcén fürdőztünk is egyet. Az Ipoly térségében érintettük Balassagyarmatot, ahol megnéztük a Kerékpár Múzeumot, Bujákon a Sasbérci Kilátót, Rimócon pedig a Főkötő Múzeumot. Hollókő-Cserhátszentiván-Kutasó-Terény azt hiszem, önmagáért beszél, igazi öko- és kulturális kalandozás volt. És hogy ki ne hagyjam, a szlovákiaki Magasmajtényt (Hrusov) mindenkinek látnia kell.  Elbűvölő hely.

Galéria

Ha jól sejtem a szálláshelyek és az ellátás is a maradandó, szép emlékeket gyarapítják  a túra részvevőnél.

Igen, sajnos sokan nem tudják, hogy a Palócföldön élő emberek végtelenül vendégszeretőek, és elképesztő tárháza van az itteni gasztronómiának. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: marhaszegy pörkölttől kezdve a nyúlpaprikáson át, a házi sajjtól a túrós lepényig minden, ami a palóc konyhát jellemzi. Köszönet érte a házigazdáknak.

Az általad elmondottak alapján meg sem kérdezem, hogy melyik volt a legszebb, legjobb hely, de a túra legnehezebben teljesíthető részére kíváncsi vagyok.

Így van, a 333km-ből minden kilométer rejtett valami varázslatot. Amíg a Mátra a változatosságával ejti rabul a túrázót, addig a Cserhát lankái a romantikusságukkal. A legnehezebb szakasz a Mátra és Hrusov volt, de megjegyzem, hogy az e-bike nagy segítséget jelentett. Szívből javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki az elektromos kerékpárt, így maga győződhet meg arról, hogy oda is eljuthat, ahová eddig csak nehézségek árán. Az élmény ugyanaz, ugyanúgy kell hajtani, mint egy hagyományos kerékpárt, csak kevesebb erőfeszítés kell ahhoz, hogy célba érjünk. Semmihez sem hasonlítható érzés.

Azt mondod, hogy elektromos kerékpárral egy kevésbé gyakorlott bringás is nekivághat egy ilyen túrának, túrarészletnek?

Természetesen. Minden korosztálynak javaslom. Egyetlen fontos dologra érdemes figyelni, mégpedig arra, hogy kellő mértékben legyen feltöltve az e-bringánk, mert az már kellemetlenséget tudna okozni, ha egy emelkedőn felfelé egy 26-27 kg-os bicót kellene tolnunk.

Labus Máté

Bózvári József, a Palóc Út Egyesület elnöke is örömmel fogadta az első e- bringatúra sikerét, és mint mondta, bízik benne, hogy ezen térségben is egyre többen keresik majd a kikapcsolódás ezen formáját, felfedezve a környék egyedi szépségét. Az első Palóc Bringatúra egy nagyszerű kezdet, amit reményei szerint egyre több követ, és hamarosan mindenki megtalálhatja benne kedvenc útvonalát.

A most indult és tervek szerint ütemesen bővülő kerékpárkölcsönző hálózat jó alapja lehet Palócföld természeti és kulturális értékeinek megismerésének.

Labus Máté

Az eddigi eredmények és a visszajelzések pozitívak

A további tervekről, elképzelésekről Ott Éva, a bringatúra egyik megálmodója és lelkes főszervezője nyilatkozott.

“Tény, hogy az elmúlt időszakban Palóc Út Egyesülettel  együttműködve határ mindkét oldalán megtörtént a gazdag kulturális örökséghez és a természeti adottságokhoz kapcsolódó turisztikai termékek fejlesztése, információs állomásokat és  új élményközpontokat alakítottunk ki. Kézműves porták és  korosztályonkénti igényeknek megfelelő rekreációs állomások valamint a biciklikölcsönző rendszer adja a vázát annak turisztikai kínálatnak, amire most már látszódik, hogy lesz igény.

Az elektromos kerékpárok beszerzése és kölcsönzési lehetősége  további potenciált jelent a térség felfedezéséhez. A napokban zajlott Palóc Bringatúra is ezt igazolja, hiszen  ha lehet mondani, várakozásainkat is felülmúlta az aktív részvétel. Bízunk benne, hogy ezen felbuzdulva a kerékpárkölcsönző hálózathoz egyre több turisztikai szereplő csatlakozik, és legkésőbb tavaszra kialakulhat egy olyan széles bázison alapuló rendszer, amely átfogóan segíti, kiszolgálja az itt élő turisztikai szolgáltatókat és az ide látogató turistákat is. Ebben nyújt segítséget internetes oldalunk, a  PalócBringa is, ahol folyamatosan frissülő információval várjuk az érdeklődőket.”

A Palóc Bringatúra a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósult meg.

Szponzorált tartalom

A cikk a Palóc Út Turisztikai Klaszter Egyesület támogatásával készült.

Kapcsolódó
Így főztek a régi időkben a palóc asszonyok
A krumpli ezen a vidéken hamarabb megjelent a táplálkozásban mint az ország más tájain.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik