Életmód

Luxusvillákat építenek a Dunakanyar szinte felismerhetetlenné vált strandján

Dreamland Holding Zrt.
Dreamland Holding Zrt.

A Samsara park nyolcmilliárd forint értékű beruházásának keretében 30 japán hangulatvilágú luxusvillát épít és felújítja a Dunakanyar ikonikus strandjának kaszkádos medencerendszerét a tulajdonos Dreamland Holding, írja a turizmus.com.

A terület fejlesztésére eredetileg megálmodott Visegrád Lepence Völgy elnevezésű beruházás korábban közel 3,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Kisfaludy-programban.

A gazdasági környezet megváltozása miatt újra kellett gondolnunk a fejlesztési koncepciót, a kivitelezési költségek drasztikus drágulása ugyanis veszteségbe fordította volna a fürdő üzemeltetését. A területen hotel építése sem volt lehetséges, Visegrád ugyanis ki van zárva a szállodafejlesztési pályázatokból

– tájékoztatta a lapot Szepesi Richárd, a Dreamland Holding Zrt. többségi tulajdonosa azokról az okokról, melyek miatt végül fejlesztési elképzeléseik átgondolása mellett döntöttek. Az állami forrásmegvonás ráadásul ezt a projektet is érintette, mely így – a jogerős építési engedély ellenére – végképp ellehetetlenült.

Dreamland Holding Zrt.

Az új ötlet megvalósításához a Dunakanyarra csodálatos panorámát kínáló, ám jelen állapotában teljesen elhanyagolt, 5,5 hektáros terület egy részét az önkormányzat és az illetékes hatóságok építési területté minősítették át.

Így épülhet fel a különleges adottságú helyszín Budapest felé eső részén az a 30 luxusvilla, amit – a BalaLand Residence Apartmanhotel mintájára – az értékesítést követően az üzemeltető cég turisztikai hasznosításba vesz majd vissza. A terület kisebb része a Natura 2000 hálózat része, a nem beépíthető, mintegy kéthektáros területet pedig a leendő gyógyfürdő foglalja majd el.

Dreamland Holding Zrt.

Az erdő és a forrás találkozásánál épülő, luxuskategóriájú, lakófunkcióval épülő villák erőteljes ázsiai (japán) stílusjegyeket viselnek majd magukon. A panorámás épületek a BORD Építész Stúdió tervei alapján készülnek. Egyik típusuk 90 négyzetméteres alapterülettel épül, a teraszán jacuzzival, a másik típust a legfelső szinten lévő panorámás hálószoba és a pezsgőfürdővel ellátott tetőterasz teszi különlegessé 110 négyzetméteren.

A tulajdonos a saját erőből megvalósított beruházás keretében újraéleszti a legendás fürdő kaszkádos medencerendszerét, nyáriasított öltözőket és büfét alakít ki. Ha a projekt költségvetése engedi, a régi úszómedence is újjászületik. A nagyközönség előtt is nyitott, prémium kategóriájú fürdő az év 12 hónapjában üzemel majd és az éjszakai fürdőzésre is lehetőséget kínál. A beruházást várhatóan az ősszel megkezdik, a létesítmény 2025 tavaszán fogadhatja első vendégeit, olvasható a turizmus.com cikkében.

A gyönyörű dunai panorámájáról ismert visegrádi fürdőt 2007-ben zárták be 30 év után. Az ingatlant ezt követően sokáig árulták, a természet pedig visszafoglalta a területet, szellemfürdő vált belőle. A remény 2020-ban csillant fel, akkor került új tulajdonoshoz a fürdő és állami támogatáshoz is jutottak. A tulajdonos cég ügyvezetője akkoriban arról beszélt, hogy az emblematikus kaszkádos medencét, a régi úszómedencét és a gyermekmedencét felújítanák és egy fedett fürdőrészt is kialakítanának.

Eredetileg úgy tervezték, hogy a fejlesztés 2023 végére lezárulhat, a beruházás azonban csúszott. 2021 végén írták ki a beruházásra szóló közbeszerzési pályázatot, de tavaly nyáron kiderült, hogy a beérkezett ajánlatok túl drágának bizonyultak. Közel ötmilliárd forintba került volna a fürdőfejlesztés megvalósítása, amire az állami támogatást is visszavonták.

Kapcsolódó
Szellemfürdővé vált a Börzsöny egykori legszebb strandja
A tervek szerint több ütemben felújítják, gyógynövényes dézsafürdők is helyet kapnának benne.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik