Életmód

Lassíthatja az agy öregedését a rendszeres séta

freepik.com
freepik.com
Egy tanulmány kimutatta, hogy még kis mennyiségű testmozgás is javíthatja a rövid távú memóriát.

Egyre több tanulmány tárja fel, milyen előnyökkel jár, ha egy inaktív napot egy rövid sétával megszakítunk. A  mérsékelt testmozgás, mint például a gyors séta, nem csak a testnek és a szívnek tesz jót, hanem az agyat is megvédheti az életkor előrehaladtával, írja a marthastewart.com.

A kutatók több teszt elvégzése után azt találták, hogy a fizikai aktivitással eltöltött idő pozitívan kapcsolódik a kognitív teljesítőképességhez. Alig 10 percnyi mérsékelt tevékenység (például gyors séta vagy kerékpározás) vagy erőteljes tevékenység (például futás és úszás) is javította a résztvevők készségeit, beleértve a gyorsabb reakciót, az időgazdálkodást, a figyelmet és a szervezettséget.

freepik.com

Azok, akik ültek, de könnyű fizikai aktivitást folytattak, szintén pozitív kognitív teljesítményt mutattak. Az olvasás vagy a munka stimulálóbban hat az agyra, mint a tévézés, ám azok, akik ültek, még mindig alacsonyabb kognitív teljesítményt mutattak, mint azok, akik több időt töltöttek fizikai tevékenységgel.

A kutatás során egyértelművé vált, hogy ahogy a fizikai aktivitás csökkent, úgy csökkent le fokozatosan a kognitív teljesítmény is. Érdemes tehát minden nap sétálni – és nem csak a szívünk – de az agyunk érdekében is.

Kapcsolódó
Minimális testedzés is csökkentheti a depresszió kockázatát
Már heti háromszori séta is jobb mentális egészséget biztosít az embereknek, mintha egyáltalán nem mozognának.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik