Életmód

Apró változtatások az étrenden, és garantált a fogyás

pixabay
pixabay

Ahelyett, hogy teljesen átszabnánk az étrendünket, és gyökeresen megváltoztatnák minden étkezési szokásunkat, sokkal hatékonyabb, ha apró változtatásokat teszünk csak.

A Magyar Mezőgazdaság idézi az amerikai dietetikus, Amy S. Margulies tanácsait, aki szerint az embereknek több gyümölcsöt és zöldséget kellene enniük, ha tartósan fogyni szeretnének.

Ezeknek minden étkezés 50%-át kellene kitenniük. Ennek oka, hogy a gyümölcsök és zöldségek magas rost- és víztartalommal rendelkeznek, miközben alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk.

Ha több gyümölcsöt és zöldséget (a teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, diófélék és babfélék egészséges egyensúlyával együtt) adunk az étrendhez, az egy biztonságos és egészséges módja a fogyás elősegítésének. Nemcsak zsírégető hatásúak, de a gyümölcsök és a zöldségek alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat is tartalmaznak, amelyek fontosak az általános egészség szempontjából is.

A gyümölcsök és a zöldségek sok rostot, vizet és tápanyagot szolgáltatnak, és segítenek, hogy étkezés vagy uzsonna után jóllakottnak érezzük magunkat, kevesebb kalória és egészségtelen zsír mellett, mintha egy zacskó chipset, csokit vagy müzli szeletet fogyasztanánk

– nyilatkozta a shefinds.com-nak Margulies.

Azt javaslom, hogy mindig legyen beiktatva némi gyümölcs és/vagy zöldség az étkezésekbe.  A zöldségeknek az étkezés felét kell kitenniük, így kevesebb hely marad a szénhidrátok túlsúlyozására, és elég hely marad az egészséges fehérjéknek, például a sovány húsoknak és más fehérjeforrásoknak.

Ahelyett, hogy azon aggódnánk, hogy miből kellene kevesebbet enni a nyár előtt, Margulies azt javasolja, hogy koncentráljunk arra, hogy miből kell többet enni.

A zöldségek segítenek abban, hogy jóllakottnak és elégedettnek érezzük magunkat a táplálkozás során, így nem fogunk más ételek után sóvárogni. Ha aszerint gondolkodunk, hogy kevesebbet eszünk, az agyunk automatikusan többre fog vágyni. Tehát együnk többet, de azok az ételek legyenek alacsony kalória- és magas rosttartalmú, tápanyag dús gyümölcsök és zöldségek!

És azt is észben kell tartanunk, hogy az egészséges táplálkozás önmagában nem eredményez jelentős fogyást. Emellett többet kell mozognunk, elegendő folyadékot innunk, és megfelelő mennyiségűt aludnunk.

Kapcsolódó
Ezek a legjobb májvédő élelmiszerek
Az amerikai dietetikusok szerint a bab és a lenmag igazi csodafegyver lehet májunk egészségének megőrzésében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik