Életmód

Szokjunk le az esti nasiról, ha fittebbek akarunk lenni

freepik.com
freepik.com
Egy kis odafigyeléssel könnyedén megoldható, és a testünk hálás lesz érte.

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges, rendszeres étkezés elengedhetetlen ahhoz, hogy fittek, aktívak tudjunk lenni. Sokaknak nem is okoz gondot, hogy napközben ügyeljenek arra, mikor és mennyit esznek. Este azonban a fáradt ember hajlamos a lazítás közben nassolni – ez pedig felrúgja az egész nap betartott étrendet, és testsúly gyarapodásához vezet.

A dietaesfitness.hu-nak köszönhetően most összeszedtünk néhány tanácsot, amire érdemes odafigyelni, hogy az esti nassolás ne váljon rossz szokássá.

Egész nap táplálkozzunk kiegyensúlyozottan

Ha egész nap alig jut időnk enni, estére kellően idegesek leszünk, ez a feszültség pedig könnyen a kekszesdobozhoz vagy a pizzarendeléshez kerget. Sokkal hasznosabb, ha minden étkezést betartunk, a bőséges, fehérjében gazdag reggelit kövesse egy kétfogásos ebéd, majd egy könnyed, de értékes tápanyagokban gazdag vacsora, mert így sokkal könnyebb lesz uralni a sóvárgást, hiszen azt már nem a fizikai éhezés okozza, hanem a lelki. Ha ezt felismerjük, akkor meggyőzhetjük magunkat, hogy nem a nassolás a gyógyír a bajunkra.

Álljunk fel a kanapéról, mozogjunk többet

Milyen jó is vacsora után elnyújtózni a kanapén, kézbe venni a távirányítót, és azon dolgozni, hogy találjunk valami nézhető filmet. De a szakértők azt mondják, a legrosszabb, amit tehetünk, ha a bőséges vacsora után leheveredünk. Azt tanácsolják, menjünk és sétáljunk egyet inkább, hogy gyorsabban meginduljon az emésztés. Ha van kutya a családban, ideális lehet egy utolsó séta vele – ez neki is, és nekünk is hasznos. Kutatások szerint már tíz perc séta megváltoztatja a hangulatunkat, jobb kedvűen pedig nem kellenek a vigasztaló falatok.

Vacsora után azonnal mossunk fogat

A legegyszerűbb trükk, mégis ritkán jut eszünkbe, a vacsora utáni azonnali fogmosás. Ezzel elejét vehetjük a további majszolgatásnak, hiszen kinek van kedve háromszor-négyszer nekifogni a fogmosásnak?

Kössük le magunkat

Sokakra jellemző, hogy nem azért esznek, mert éhesek, hanem azért, mert unatkoznak, unalmukban pedig egy zacskó chipshez nyúlnak, vagy előkerül egy kis csoki. A legjobb megoldás ez ellen, ha lefoglaljuk a kezünket. Sokat segíthetnek az olyan elfoglaltságok, mint a kötés, a horgolás, a hímzés, de lehet akár rejtvényt fejteni is. Ezek még az agyműködésre, a memóriára és a szem-kéz koordinációra is nagyon jó hatással vannak. A lényeg, hogy ne chips meg mogyoró legyen a kezünkben, hanem bármi más.

Pihenőidőben már ne dolgozzunk

Vannak, akik vacsora után még ellenőrzik a munkahelyi levelezést, majd feszültek, idegesek lesznek, és az evésbe menekülnek. A megoldás egyszerű, nem kell elrontani azt a kevés, pihenésre szánt időt, és este már nem kell belekezdeni munkába, ha nem muszáj. Így elkerülhető az idegeskedés, és a stresszlevezető nassolás.

Kapcsolódó
Apró változtatások az étrenden, és garantált a fogyás
Nem kevesebbet, hanem többet kell ennünk, de csak azokból az élelmiszerekből, melyek magas rost és víztartalommal rendelkeznek.
Olvasói sztorik