Amikor szeretnénk egészségesen és kicsit kalóriaszegényebben étkezni, hogy némi súlyfeleslegtől is megszabaduljunk, leginkább az olyan zöldségfélékre gondolunk, melyekből a fitneszsaláták készülnek. Nem sokan gondolnának arra, hogy a gomba is egy fogyókúrás étel, és jó kiegészítője lehet a diétánknak.
A rágcsálni valóktól a komplex fogásokig többféleképpen is fogyaszthatja a gombát. A gomba kiváló fehérje-, antioxidáns- és egyéb tápanyagforrás.
A Magyar Mezőgazdaság összeszedte cikkében, hogy milyen lehetőségeket rejt az egészséges étkezésben a gomba, ami rostban gazdag élelmiszer és nemcsak a súlycsökkentésben segít, hanem hosszabb ideig jóllakottság érzést kelt, miközben alacsony a kalória- és a zsírtartalma.
A gomba elősegíti a bélrendszer egészségét, mert probiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, a jó bélrendszer pedig jó emésztést és hatékony fogyókúrát jelent.
Vérnyomás csökkentő hatása is van, amihez a gazdag ásványi anyag tartalma járul hozzá, így a csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Legfőképp pedig kiváló D-vitamin forrás, ami szintén elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. Ez a vitamin a hőkezelés hatására is megmarad a gombában.
Az pedig csak ráadás, hogy a gombából rengeteg finom fogás készülhet, a leves, ragu, pörkölt, sült, rántott, köret, saláta, és bármilyen zöldséges, húsos, vagy tészta étel összetevője is lehet.