Életmód

5 hatékony tipp legyek és szúnyogok ellen

pixabay
pixabay
Ezekkel a praktikákkal tudjuk a legyeket és szúnyogokat természetes módon távol tartani az otthonunktól.

Annak ellenére, hogy beköszöntött az ősz és szeptember közepén járunk, a nyárias melegnek köszönhetően a szúnyogok és a legyek még mindig hívatlan vendégként teszik tiszteletüket otthonunkban. Hogyan és milyen milyen praktikákkal tudjuk őket természetes módon távol tartani, hogy maradjanak a lakáson kívül? Erre a kérdésre segít választ adni a Kiskegyed.

Ecet vagy almaecet

Az ecet univerzális termék a háztartásban: használhatjuk ételízesítésre, vízkő eltávolítására, de darázscsípés enyhítésére is. Sokféle formája létezik, az egyik legértékesebb az almaecet, amelynek egészségre gyakorolt jótékony hatásai is ismertek.

Más ecetfajtákhoz hasonlóan az almaecet kulcseleme is az ecetsav. További fontos összetevői a tejsav, a citromsav, az almasav és a baktériumok.
Az almaecetet évszázadok óta használják természetes gyógyszerként különböző egészségügyi problémák kezelésére, továbbá fertőtlenítőnek és tartósítószerként.

  • Tegyél belőle egy kis tálba, majd egyszerűen tedd le a tálkát valahova a szobában. A hangyák ellen is nagyszerű, ha bekened ecettel az ajtók, illetve az ablakok keretét.

Citrom szegfűszeggel

Habár a savanyú citrusféle csúcsszezonja nyárra tehető, valójában egész évben megtalálható a boltok polcain. Magában fogyasztva nem mindenki szereti, nagyszerű alapanyag ugyanakkor ételek és italok ízesítéséhez is, de ezek mellett a felhasználási lehetőségei is igen sokrétű.

  • Vágj félbe egy citromot és szurkálj bele szegfűszeget, majd tedd be a szoba közepére. Nem csak hatékony, de szép is, ráadásul illatossá varázsolja az otthonodat.

Szegfűszeg

A szegfűszeg, mint fűszer mindenki számára ismert, és a legtöbb házban megtalálható. A rózsaszín, alig fél centis rügyeket kézzel gyűjtik be, és addig szárítják, míg el nem éri az általunk is ismert színét és állagát.

  • Ez a fűszer is hatásos rovarriasztó szer: tegyél egy kis tálkába őrölt szegfűszeget, és helyezd el valahol a lakásban.

Diófalevél

A diófa egyike azoknak az értékes növényeknek, amelynek minden részét hasznosítjuk. Nem csupán a termése és a fája hasznos, hanem a levele is.

  • Nem csak a szúnyogokat, legyeket, hanem még a hangyákat is kiűzi az otthonodból. Száraz diófalevelet apríts egy kisebb vízzel teli tálkába – meglátod, ez a keverék segít a rovarok elűzésében.

Bazsalikom

Hazánkban eleinte dísznövényként, majd gyógy- és fűszernövényként vált mind elterjedtebbé. A népi tradícióban a parasztházak mellett, kiskertekben termett illatos bazsalikomot Magyarországon a lányok növényének tartották (a fiúké a rozmaring volt), leveleit sokszor imakönyvek lapjai között préselték – mindenféle csodatévő erőt tulajdonítva neki.

  • Nem csak a főzésben nagyszerű a fűszernövény, ha az ablakodba bazsalikomot teszel cserépben, a legyek menekülni fognak!
Kapcsolódó
A szúnyogok elleni védekezésre kérik a lakosságot
Nyolc vármegye területén diagnosztizálták már a nyugat-nílusi láz megbetegedést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik