Életmód

Hét élelmiszer, ami erősíti az agyműködést

pixabay
pixabay
Nem csak ínycsiklandóak, de egészségünket is támogatjuk fogyasztásukkal.

Minden falat étel, melyet beviszünk a szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz agyunk működéséből. Az agyserkentő élelmiszereknek jobban vág az agyunk és pozitívabbá is varázsolnak minket.

Bizonyos ételek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak olyan tápanyagokat, melyek védik és ápolják agyunk működését, ezáltal könnyebben tanulunk, javul memóriánk, motiváltabbnak, nyugodtabbnak és boldogabbnak érezhetjük magunkat.
Azon ételek, melyek magasak az agy megfelelő működéséhez esszenciális tápanyagokban, megóvják elménk számos mentális és degeneratív betegségtől. Ezeket nevezzük agyserkentő élelmiszereknek.

A kor előrehaladtával egyre inkább agyunk egészséges működésének támogatása kerül a középpontba, hogy minél tovább megőrizhessük szellemi frissességünket. Évről évre nő az Alzheimer-kórral küzdők száma, így hát a hangsúly a megelőzésre kell, hogy kerüljön. Számos élelmiszer áll rendelkezésünkre, melyek az egészséges agyműködést támogatják, írta a Magyar Mezőgazdaság.

  • Olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj nyersen, azaz nem hevítve fogyasztva igazi tápanyagbomba, erős antioxidáns- és zsírsavtartalma révén agyműködést serkentő hatással bír. Mivel az agy nagyrészt zsírszövetből áll, kellő mennyiségű zsírsavbevitellel elébe mehetünk az elöregedésének. Az olívaolaj tartalmazza az úgynevezett olajsavat, mely egyszeresen telítetlen zsírsav lévén jó hatással van agyunkra.

Locsoljuk meg salátánkat vagy kedvenc párolt zöldségeinket egy kis olívaolajjal a jótékony hatás érdekében.

pixabay

  • Olajos magvak

Kutatások bizonyították, hogy nagyjából napi két evőkanálnyi olajos mag elfogyasztása segíti az idegsejtek védelmét. Ez antioxidáns-hatásának, egészséges zsírsav- és E-vitamintartalmának köszönhető. Az E-vitamin megvédi az agysejtek membránját a szabad gyökök károsító hatásaitól.

Fogyasszuk rendszeresen az Omega-3 zsírsavban gazdag diót, ezzel támogatva az egészséges agyműködést.

pixabay

  • Tojás

A tojás, azon belül is legfőképp a sárgája B-vitamin, kolin- és folsavtartalma hozzájárul mentális frissességünkhöz. A folsav, azaz a B9-vitamin hiánya összeköttetésben áll a depresszió kialakulásával. A tojás telis-tele van proteinnel, B12 vitaminnal és Omega-3 zsírsavakkal. Magas a triptofán-tartalma, mely egy olyan aminosav, ami a ’’boldogság’’ molekulák létrejöttében játszik fontos szerepet. Mára már azt is bebizonyították, hogy a demenciával küzdő idősek esetében gyakori a folsavhiány, annak pótlásával pedig lassíthatjuk az agy öregedését.

Bárhogy is készítjük el és fogyasztjuk a tojás, a sárgáját ne hagyjuk a tányéron, ez ugyanis jóval nagyobb mennyiségben tartalmaz agyunk számára elengedhetetlen tápanyagokat.

pixabay

  • Olajos halak

Az olyan olajos halak, mint a lazac, a makréla, a szardínia vagy a pisztráng a legjobb Omega-3 források egyikének számítanak. Ezeket a zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani, így táplálkozás útján kell bevinnünk. Az agy 60 százalékban zsírból áll, ennek nagyjából felét Omega-3 zsírsavak teszik ki. Ha nem fogyasztunk eleget belőlük, az tanulási nehézségeket, vagy akár depressziót is előidézhet.

Olajos halak fogyasztásával emellett erősíthetjük agyunk szürkeállományát, mely segít az érzelemszabályozásban, a döntéshozatalban és memória működésében.

pixabay

  • Bogyós gyümölcsök

Az antioxidáns bombák. Minden gyümölcs telis-tele van vitaminokkal, rostokkal és fitotápanyagokkal, de a bogyós gyümölcsök állnak a dobogó legtetején.

Az áfonya, eper, málna és szeder minden agyserkentő ételekkel foglalkozó lista elején megtalálható, ugyanis mind jelentős flavonid források. Ha gyulladás lép fel az agynál, az memóriazavarral és a szellemi képesség csökkenésével jár. Az oxidatív stressz ellen, ami az Alzheimer-kórhoz hasonló neurodegeneratív betegségek velejárója, nagy segítséget nyújtanak az antioxidáns-hatású élelmiszerek.

pixabay

  • Fűszerek

Agyunk működését az olyan fűszerek is támogatják, mint a kurkuma, a zsálya vagy a fahéj.

A kurkuma, amellett, hogy javítja a memóriát és segít enyhíteni a depresszió tüneteit, még az agysejtek szaporodásáért felelős hormont is stimulálja. Nem csak a betegség megelőzésében, de a kialakult Alzheimer-kór kezelésében is hatékony.

A zsálya nem lapul minden háztartás fűszerkészletében, mégis jó ötlet tartani otthon, hiszen jó hatással lehet az agyműködésre. Egy kutatás keretein belül összefüggést hoztak az Alzheimer-kórban szenvedők állapotának javulása és a zsályafogyasztás között.

A fahéj is segíthet megőrizni agyunk egészségét, magas mangántartalmának hála, ami antioxidáns-hatással bír. Azt is bebizonyították, hogy már a fahéjillat belélegzése is jótékony hatással van szervezetünkre.

pixabay

  • Csokoládé

Jó hír a csokoládé szerelmeseinek: a csokoládé – egészen pontosan az étcsokoládé – számos agyserkentő hatással bíró vegyületet tartalmaz. A nyers kakaó ugyanis flavonoidkat, antioxidánsokat, és kis mennyiségben még koffeint is tartalmaz, melyek egytől egyik jó hatással vannak az agyműködésre.

Egy kutatás azon résztvevői, akik csokoládét fogyasztottak, jobban teljesítettek az elvégzendő, agymunkát igénylő feladatokban, többek közt a memória-alapúakban.

pixabay

Kapcsolódó
Ezek az ételek gyógyítják az ízületeinket
Ezek az ételek olyan vitaminokat, zsírsavakat, antioxidánsokat, enzimeket és más anyagokat tartalmaznak, melyek hatékonyan csökkentik az ízületi gyulladást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik