Életmód

Ősi mesterséggel ismerkedtek kisdiákok a Balatonnál

facebook/vályogfal
facebook/vályogfal
Ritka alkalom, amikor általános iskolások egy pályaorientációs napon a vályogépítés iránt érdeklődnek.

A Balatonendrédi Általános Iskolában immár tíz éve oktatják a híres endrédi csipke verését, miközben az intézmény a 2017/2018-as tanévben megkapta az Örökös Ökoiskola címet. Ezt megelőzően háromszor nyerték el az ökoiskola elismerést.

Az ökoiskola szellemiségére alapozva céljuk a természet szeretetére nevelés, a gyerekek természettel való közvetlen élményhez juttatása, a természetes anyagok és kézműves technikák megismertetése.

Utóbbi célkitűzés keretében a minden tanévben megszervezett pályaorientációs napon helyi szakemberekkel idén is olyan szakmákat szerettek volna bemutatni a pályaválasztásra készülő nebulóknak, melyek ténylegesen kötődnek a természethez. Így kereste fel október 24-én három pedagógus kíséretében 30 tanuló Gáspár János vályogfal-építő mestert Balatonendréden.

Örömmel vettem a felkérést, hiszen vályogos technikával több házat építettem, illetve újítottam fel a faluban. Ezeket mutattam meg a gyerekeknek, akik meglepetésemre nagy érdeklődéssel kérdeztek a vályogépítészet rejtelmeiről, a szakma elsajátításának lehetőségéről

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Gáspár János.

A mester a beszélgetésen a kőművességhez kapcsolódva más szakmák szépségeiről is mesélt a gyerekeknek. A bemutatott házakban a régi, bontott faanyagok újrahasznosítását, a festés fontosságát – mint az asztalos és festő szakma szükségességét – hangsúlyozta.

Vallom, nem lehet mindenki informatikus, ügyvéd vagy éppen orvos. Szükség van a tradicionális szakmák életben tartására, és ezek közül – a trendeket látva – egyre nagyobb figyelem fordul a vályogházak építése felé. Csak remélni tudom, hogy a pályaorientációs napon résztvevő gyerekek közül találkozhatunk majd a jövő vályogos szakijaival

– említette a vályogfal-építő mester.

A jó hangulatú találkozásról képgalériánk felvételei tanúskodnak.

Galéria
Kapcsolódó
Balatonendréden taposta a sarat a Szomszédok Vágási Jutkája
Vályogfalat építettek, agyagpadlót döngöltek és agyagban sült csirkét szolgáltak fel a vacsorához.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik