Életmód

Csodatevő élelmiszerek fejfájás ellen

pixabay
pixabay
A fejfájás elleni megoldás néha nem a gyógyszeres fiókban, sokkal inkább a konyhában rejlik.

Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a fejfájással már mindenki találkozott élete során. Jó eséllyel tényleg nem él olyan ember a Földön, akinek valaha nem fájt volna a feje. A leggyakoribb neurológiai panasz, amivel az emberek orvoshoz fordulnak. Az pedig csak a hab a tortán, hogy rengeteg típusa létezik. Sokszor nehéz megállapítani, mik a fejfájás okai, és hogyan szüntessük meg azt.

Legyen szó tompa vagy hasító fejfájásról, ha megjelenik, úgy érezzük, onnantól használhatatlanná válunk. Megkeseríti az életünket, így érthető, hogy legszívesebben azonnal fájdalomcsillapítóért nyúlnánk. Ám jó, ha tudjuk, hogy a megoldás néha nem a gyógyszeres fiókban, sokkal inkább a konyhában rejlik. A Magyar mezőgazdaság honlapján olvasható, melyek azok az élelmiszerek, amelyek jótékony hatással bírnak, ha kialakult a kínzó fejfájás.

A migrénes fejfájás olyannyira elterjedt, hogy mára már a népesség 12%-a rendszeresen szenved tőle.

Leggyakoribb kiváltó okai

Fejfájást sok minden okozhat: stressz, dehidratáltság, alváshiány, allergének, rossz testtartás, koffeinmegvonás, éhség vagy akár érzékenység bizonyos élelmiszerekre.

Természetes fájdalomcsillapítók

Habár minden szervezet eltérően reagál a különböző élelmiszerekre, néhány egészséges élelem tartalmaz olyan tápanyagokat, melyek kifejezetten segítenek a fejfájás csillapításában, míg néhány hatékonyan űzi fel az éhséget és a dehidratáltságot, melyek gyakorta a fájdalom kiváltó okai.

Banán

A banán szénhidráttartalma révén gyorsan csillapítja az éhséget. A benne található rostok pedig, elősegítve az optimális gyomorműködést, hozzájárulnak a bél-agy tengely működéséhez, melynek köszönhetően elkerülhetőek a központi idegrendszer betegségei, úgy mint a migrén. Fogyasszuk valamilyen fehérjeforrással, például olajos magvakkal, a hosszabb teltségérzet érdekében.

pixabay

Borsmenta-tea

A fejfájás a kiszáradás tipikus velejárója, így aztán fontos a megfelelő folyadékbevitel, hogy enyhítsük a fájdalmat. A borsmentatea, mindamellett, hogy folyadékforrás, kellemes illatával segítheti a fájdalom legyőzését.
Fontos megjegyezni, hogy a borsmentatea ilyen hatását kutatásokkal jelenleg még nem igazolták, csupán a borsmentaolajét vizsgálták a tudósok. Az abban található mentol fájdalomcsillapító hatású vegyület.

pixabay

Babfélék

A babfélékben található magnézium fejfájás elleni pozitív hatását kutatások igazolják. Akkor is jó választásnak bizonyulnak, ha éhség áll a fájdalom hátterében, hiszen laktatóak, sőt, bőven tartalmaznak rostot és fehérjét is.

pixabay

Zöld leveles zöldségek

A babfélékhez hasonlóan a zöld leveles zöldségek is kiváló forrásai a magnéziumnak. Emellett riboflavint, azaz B2-vitamint is tartalmaznak, mely néhány vizsgált személy esetében csökkentette a migrének gyakoriságát és intenzitását.
C-vitaminban, béta-karotinban is bővelkednek, mely antioxidánsok segítik csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást, mely fejfájással is járhat.

pixabay

Fermentált élelmiszerek

Remek probiotikum-források, ezek a jó baktériumok pedig támogatják a belek és az agy kapcsolatát. Mivel gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, segíthetik elűzni a fájdalmat, redukálva a szervezetben fellépő gyulladást.

pixabay

Kapcsolódó
Csodatevő gyógynövények a vesék egészségéért
Olykor sokunknak meggyűlik a baja a veséjével, ilyen estben jó szolgálatot tehetnek bizonyos gyógyteák, melyek átmossák, tisztítják és csökkentik a gyulladást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik