Életmód

Egyhektáros zöld oázist hoztak létre Újpesten

Fák, évelő növények és cserjék, sétányok, új játszótér. Ez fogadja a járókelőket az újpesti Városkapu-parknál, ahol nem is olyan rég még lepusztult épületek álltak. A területet az „Újpest Kapuja” térségmegújítási és városrehabilitációs projekt keretében revitalizálták a IV. kerületben.

A városrehabilitációs projekt átfogó célja az Újpest-Városkapu térségében található városrész krízistömbjének fizikai revitalizációja volt, az ott élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása és társadalmi beilleszkedése segítésével. A program soft elemei mellett (rendezvények, képzések) megvalósultak úgynevezett hard projektelemek. Így épült meg egy önkormányzati bérlakásház és létesítettek egy egyhektáros parkot régi, lepusztult épületek helyén. A pályázat során Újpest Önkormányzata 2 milliárd forint uniós támogatásban részesült. A program projektzáró rendezvényét november 29-én, szerdán tartották meg.

Zöld oázis az épületek között

A Városkapu-park a maga egyhektáros zöld felületével szép látványt és egyben sok kikapcsolódási lehetőséget is nyújt. A közparkban számos fát ültettek, évelőket és cserjéket telepítettek és multifunkciós közösségi tereket alakítottak ki, melyeket sétányokon keresztül közelíthetünk meg.

A parkban van játszótér, melynek tematikája a környékhez kapcsolódik: kialakítása az újpesti Dunát és a Duna-partot idézi meg a vasúti átkötőhíddal és a Népszigettel együtt. A gyerekek itt hintázhatnak, homokozhatnak, csúszdázhatnak és még trambulinon is ugrálhatnak. Az agóra részen egy kellemes pihenőközpont jött létre. A parkban még pingpongasztal és sakkasztal is helyet kapott.

Nem mindegy, hogy milyen várost hagyunk hátra a következő generációknak. Az, hogy milyen lesz Újpest évtizedek múlva, nem akkor, hanem most dől el, rajtunk múlik. Ez a munka nemcsak a jelenünkről, hanem a jövőnkről is szól. Zöld parkok, közösségi kertek, faültetések, virágos zöldfelületek, számunkra ez a jövő itt az otthonunkban, Újpesten

– mondta el dr. Trippon Norbert alpolgármester.

Újpest zöldítése itt nem áll meg

Ezzel a beruházással párhuzamosan a város szívében, Újpest főterén valósult meg 9000 négyzetméteren a Főtér-park is, ahol több mint száz fa, virágos zöldfelületek, kisebb levendulás, pihenőpontok, vízjáték kapott helyet. A park különlegessége az, hogy hogy nemigen látni manapság egy kerület vagy éppen város szívében, a betonrengetegek között egy ekkora méretű parkot.

Jövőre pedig – az önkormányzat tervei szerint – újabb, negyedik közösségi kertet hoznak létre, folytatódnak a tömeges faültetések, továbbá a zöld gondolkodásra nevelő és ösztönző programok is, mint például az esővízgyűjtő- és komposztáló program.

Kapcsolódó
1233 négyzetméternyi betonfeltörés – 1233 négyzetméternyi zöldítés Újpesten
Egy újabb osztósáv feltörésével és bezöldítésével folytatódott a környezettudatos program a főváros IV. kerületében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik