Kertünk-Portánk

1233 négyzetméternyi betonfeltörés – 1233 négyzetméternyi zöldítés Újpesten

A Vadvirágos Újpest a nyugat-európai nagyvárosok példáját követve még 2020-ban indult útjára azzal a céllal, hogy biodiverz zöldfelületek létrehozásával biztosítsa az ökológiai sokféleséget, és ezáltal közelebb hozza a környezettudatos szemléletet a kerületben élőkhöz. Most újabb mérföldkőhöz érkezett a program egy újabb osztósáv feltörésével és bezöldítésével.

Az újpesti Rózsa utcai osztósáv betonfelülete régebben csak úgy szívta magába a nap sugarait és ontotta magából, most viszont egy üde színfoltja lett Újpestnek. A 1233 négyzetméternyi beton feltörése után ültettek ide kasvirágot, cickafarkat, varjúhájt, őszirózsát, nyuszifület, oregánót, gólyaorrot, csenkeszt és számos más növényfajt, több mint hetven féle évelőt és díszfüvet.

Trippon Norbert, a program ötletgazdája a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, hogy a program hatalmasat fejlődött az elmúlt években, példaként szolgálhat más településeknek is, és beváltotta a várt reményeket, a helyi lakosság nagyon szereti a „vadvirágos” ágyásokat.

2023-ra eljutottunk oda, hogy már összesen 8 helyszínen alakítottunk ki ilyen ágyásokat, sétányokon, osztósávokban és hosszú járdaszakaszok mellett. Hiszek benne, hogy városi környezetben egyre inkább a változatos és sokszínű virágos ágyásoké a jövő. Szerintem a beporzók is erre szavaznak, de honpolgáraink is el-el időznek gyönyörködve bennük mindennap, hiszen gyönyörű tud lenni egy-egy éppen virágzó növény, vagy például az is, mikor a hideg reggeleken ráfagy a zúzmara a hosszú fűszálakra. Szeretnénk ezt a fajta ökotudatos gondolkodásmódot érvényesíteni, és a tapasztalataink szerint nyitottak rá az újpestiek, sőt a budapestiek is, hiszen több jöttek már csoportosan megnézni ezeket az ágyásokat

– fogalmazott.

A távlati terekben szerepel a projekt folytatása újabb helyszínek bevirágosításával. De nem csak ez az egyetlen zöld kezdeményezés itt Újpesten, számos más példaértékű projekt és program indult el az elmúlt években. A kerületben már három közösségi kertet hoztak létre, melyből egy egy régi betondühöngő helyén épült meg, negyven ágyással.

Esővízgyűjtő és komposztáló programot hirdettek, melyre az elmúlt években már közel ezren jelentkeztek, belevonva a panelban élőket is, hiszen ők balkonkomposztálót kaphattak. Új parkok épültek, például az országos hírnévre szert tevő, Budapest első Levendulaparkja, ami pont most ünnepelte egyéves születésnapját, és 2019 ősze óta több mint 3000 fát ültettek el a kerületben.

Mi itt Újpesten lila szívvel teszünk a zöld Újpestért. Ez természetesen csak akkor működhet, ha a lakosság is támogat minket. Sokat köszönhetünk az itt élőknek, az újpestieknek

– tette hozzá az alpolgármester.

Újpesten a közeljövőben, még most ősszel adják át a város szívében épülő Főtér-parkot 9000 négyzetméteren, és az egy hektáron megvalósuló Vekop-parkot is. Az összegségében közel két hektáron megvalósuló parkokban több száz fa, cserjék és évelők lesznek ültetve, pihenőpontok kialakítva, a Vekop-parkban pinpongasztalok és játszótér is várja majd a piheni vágyókat.

Kapcsolódó
Megnyílt Budapest első mókus- és madárparkja
A Mókaliget ingyenesen látogatható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik