Életmód

Életműdíjat kapott Abony vendéglátós legendája

facebook/mészáros vendéglő
facebook/mészáros vendéglő
A Mészáros Vendéglő és Mészáros István neve fogalommá vált az elmúlt évtizedekben.

Március 9-én a Polgármesteri Estélyen első alkalommal adták át Abonyban a helyi életműdíjat, melyet a Kultúra Házában Mészáros István abonyi vendéglős vehetett át, írta közösségi oldalán a város önkormányzata.

A díjat annak a személynek ítélik oda, akik hosszú évtizedek munkájával építette a város nívóját, hírnevét, és meghatározó személyként mindennapi tevékenységével szebbé, élhetőbbé tette a települést.

Abony Város Önkormányzata úgy határozott, hogy 2024-ben – első alkalommal – olyan személy veheti át ezt az elismerést, aki hosszú évtizedeken keresztül látta vendégül vendéglőjében nem csupán az abonyiakat, hanem a városba látogatókat és a településen áthaladó vándorokat.

Facebook/abony önkormányzata Mészáros István

Mészáros István 1981-ben döntött úgy, hogy önálló vállalkozásba kezd és éttermet nyit Abonyban. 1982. április 19-én nyitott meg a mára legendássá vált Mészáros Vendéglő, mely a tulajdonos szakmai felkészültségének, tapasztalatának és elhivatottságának köszönhetően gyorsan népszerű lett.

A helyi törzsközönség mellett – az akkor még Abony belterületén áthaladó – 4-es főúton közlekedők is szívesen étkeztek a „Mészárosban”. A reggeli ételek, a pacalpörkölt, a csülkös babgulyás, a palócleves, a cigánypecsenye és sok-sok étel olyan ízvilágot hordozott, melyet sehol máshol nem tapasztalhattak a vendégek, csak itt.

Az ízig-vérig igazi vendéglátós nem csak főzött a vendégekre, hanem beszélgetett, sztorizott és felejthetetlen élményt adott minden betérőnek.

Facebook/abony önkormányzata

Mészáros István munkája mellett szívügyének tekintette a városi rendezvényeket, melyek közé megálmodta és többször megrendezte az Abonyi Pünkösdölőt, de az ő kezdeményezésének köszönhető a Városkapu megépítése. Számtalan támogatással segítette és segíti ma is a helyi civil szervezeteket, az intézményeket, rendezvényeket is.

A Mészáros Vendéglő és Mészáros István neve fogalommá vált az elmúlt évtizedekben. Ennek köszönhetően érdemelte ki elsőként az Abony Város Életműdíja kitüntetést.

Kapcsolódó
Gundel Károly-díjat kapott Borbás Marcsi
A vendéglátós szakma "Kossuth-díját" idén ketten kapták meg. Borbás Marcsi mellett Macsinka János egri szakembernek ítélték oda az elismerést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik