Életmód

13 érdekesség Petőfi Sándor mozgalmas életéről

Petőfi Sándor költő, forradalmár és nemzeti hős volt, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Életéről rengeteg momemtum ismert, ezekből gyűjtött össze jó néhány kevésbé ismertet a Tanárnő Café.

  1. Rövid élete során mintegy 1000 verset írt magyar nyelven, ebből mintegy 850 maradt fenn az utókor számára, híres költeményeit számos nyelvre lefordították. Ez évente átlagosan 125 vers megírását jelenti.
  2. Petőfi élete rendkívül részletesen dokumentált, szinte napra pontosan lehet tudni, merre járt, mit csinált. Azonban születési helye nem teljesen egyértelmű, ez köszönhető annak is, hogy a költő saját maga is cserélgette az adatot.
  3. Édesapja nemesi családból származott, egyébként pedig viszonylag jómódú vállalkozó volt, de Petőfi ezt nem szívesen hangoztatta, mert nem passzolt a nép fia imidzsébe.
  4. Iskolái után színész szeretett volna lenni, de furcsa hangja miatt nem lett sikeres. Ezekben az években sokat nélkülözött, még katonának is beállt, de néhány hónap múlva betegségei miatt leszerelték, majd nyomorban, szegénységben élt jó darabig.
  5. Az első nyomtatásban megjelent verse a Borozó volt. A második a Hazámban, melyre Vörösmarty is felfigyelt. Ez volt az első vers, amit Petőfi Sándor néven írt alá, így Vörösmarty azt gondolta, hogy ez valamelyik ismert költő álneve.
  6. Vörösmarty segítette ki a szegénységből is. Petőfi egyszerűen elment a Magyarország egyik legnagyobb emberének tartott Vörösmarty Mihályhoz, hogy segítsen neki. Ő pedig segített, kapcsolatai révén kiadták verseit és ezzel meg is szűntek anyagi gondjai. A Pesti Divatlap szerkesztője lett.
  7. Bár népszerű volt, mégsem egyértelműen mindehol. A Pesti Divatlap konkurens újságaiban bírálták, sőt, gúnyolták az egyszerű stílusa miatt.
  8. Gyorsan összehozta műveit, a János vitézt például hat nap és hat éjszaka alatt megírta.
  9. Imádta a feltűnést, zsinóros atillát és kucsmát hordott, míg a frakk és a kalap volt akkoriban a szokásos viselet. Gyakran hordott fokost a kezében és a korabeli beszámolók szerint nem a járdán, hanem az út közepén közlekedett.
  10. Nem szerette a fotókat magáról, mert ezeken nehezen lehetett utólag módosítani. Ezért inkább rajzok és festmények készültek róla.
  11. Arany János Petőfi Duna-parti bronzszobrának avatóünnepségén kapott tüdőgyulladást, és ebbe is halt bele 1882-ben.
  12. Friedrich Nietzsche német filozófus fiatalon több Petőfi-verset is megzenésített.
  13. Szófiában egy iskola falán látható a Szabadság, szerelem! című verse magyar és bolgár nyelven, de Kínában is van két szobra, Pekingben és Sanghajban.
Kapcsolódó
Petőfi nyomában járva fedezhetjük fel Bács-Kiskun vármegyét
Ismerjük meg a költő életét és egyben Bács-Kiskun vármegye gasztronómiai és kulturális kincseit!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik