Életmód

Mossunk borostyánlevéllel!

Pixabay
Pixabay
Környezettudatos és hatékony megoldás.

Környezetbarát és természetes tisztítószert készíthetünk borostyánlevéllel, mellyel hatékonyan távolíthatjuk el ruháinkból az általános szennyeződéseket.

A mosódió ismert természetes tisztítószer, mosáshoz, mosogatáshoz is tökéletes, érzékeny bőrűen is használhatják, szagtalan, nem károsítja a textíliát, komposztálható, a fa pedig akár 90 évig is terem. A probléma vele, hogy Magyarországon – és Európában – nem terem, így a szállítása komoly környezeti terhelést okoz.

Mosódió helyett valóban fenntartható megoldást jelent hazánkban is a borostyán.

A borostyán szintén a szaponintartalma miatt alkalmazható mosószerként. Előnye a minimális ökológiai lábnyom, hiszen a kertünkben is megterem, nem szezonális, így egész évben rendelkezésünkre áll és egyszerűen készíthető belőle folyékony mosószer.

Így mossunk borostyánnal

A frissen szedett, megmosott leveleket (10 darab elég egy mosáshoz) tegyük egy textilzsákba vagy zokniba, és mehet is a mosógépbe.

Folyékony mosószert úgy készíthetünk, ha a megtisztított borostyánleveleket (kb. 60 darab) forró vízzel (1 liter) leöntjük és egy éjszakán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. Arra figyeljünk, hogy ne készítsünk túl nagy mennyiséget (ez az adag 6 mosáshoz elegendő), mert viszonylag hamar avasodhat.

Kapcsolódó
Erre figyeljünk a borostyán metszésénél
A borostyán egy viszonylag igénytelen növény, képes beteríteni akár teljes házfalakat, kerítéseket is. Azonban igényel némi odafigyelést, hogy egészséges maradjon és szépen formálódjon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik