Életmód

Az álnokság jelképét elfogyasztva sokat tehetünk az egészségünkért

Freepik
Freepik
Számos módon beilleszthetjük az étrendünkbe.

A rukkola, más néven arugula vagy borsmustár fűszeres, enyhén borsos ízű, zöld leveles növény, melyet sokféle étel részeként fogyaszthatunk. Nem csak ízletes, de számos egészségügyi előnnyel is büszkélkedhet. Lássuk, miért érdemes rukkolát fogyasztani, és hogyan varázsolhatjuk vele izgalmasabbá az ételeket!

Furcsaságok a rukkolával kapcsolatosan

Galenus ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt”, ezért nem fogyasztható önmagában. Javaslata szerint kövér porcsinnal vagy más, hűsítő hatású salátával keverten együk.

A rómaiak vágykeltő hatása miatt fogyasztották.

A történetíró Plinius korbácsütések esetére javasolta; szerinte a rukkola annyira megerősíti a testet, hogy az komoly fájdalmakat is képes lesz elviselni.

Egy régi hiedelem szerint a rukkola az álnokság jelképe, mert a virágai éjszaka illatoznak.

Ezért együk rukkolát

Tápanyagbomba: A rukkola rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedően gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint folátban, vasban és kalciumban. Ezek a tápanyagok támogatják az immunrendszert, a csontok egészségét és a véralvadást.

Gazdag antioxidánsokban: Tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a szervezetnek megküzdeni a szabad gyökök káros hatásaival, így védve a sejteket és csökkentve a krónikus betegségek kockázatát.

Emésztésjavító: Rostokban gazdag, ami hozzájárul az egészséges emésztéshez és a bélmozgások szabályozásához. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a székrekedést és egyéb emésztési problémákat.

Kalóriaszegény: Diéta alatt a rukkola remek választás. Alacsony kalóriatartalmú, de magas tápanyagtartalmú, így bátran fogyasztható nagyobb mennyiségben is.

Hogyan építhető be az étrendünkbe?

A rukkola sokoldalúan felhasználható, és könnyedén beilleszthető a mindennapi étkezésekbe:

Saláták: A legegyszerűbb módja a fogyasztásának, ha salátaként tálaljuk, más zöldségekkel, sajtokkal és egy könnyű öntettel kombinálva.

Szendvicsek és wrap-ek: Adjunk egy marék rukkolát a szendvicshez vagy wrap-hez, hogy egy kis extra ropogósságot és ízt adjon neki.

Pizza: Az olaszok egyik kedvence, hogy a frissen sült pizza tetejére tesznek rukkolát, így egy kis zöldet és frissességet csempészhetünk rá.

Pesto: Készítsünk rukkolapestót összeturmixolva a leveleket fokhagymával, parmezánnal, olívaolajjal és egy kevés citromlével.

Smoothie: Aki a zöld turmixokat szereti, tehet bele egy egy marék rukkolát a spenót vagy kelkáposzta helyett.

Kapcsolódó
Védjük egészségünket, együnk keserű növényeket
A táplálék feldolgozásának 90 százaléka a vékonybélben történik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik