Életmód

Hosszú ideig eltarthat a fertőzéssel terjedő szamárköhögés

pexels
pexels
Ez most valós veszély, nem hisztéria!

A betegséget rohamokban jelentkező, fulladás-szerű köhögés és hetekig elhúzódó tünetek jellemzik, életet veszélyeztető szövődményei főleg csecsemőkorban, kisgyerekkorban fordulnak elő, írta az EgészségKalauz.

Melyek a szamárköhögés tünetei?

Hurutos szakasz

Általában 1-2 hétig tart, és hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással indul, általában láz nélkül, de hőemelkedéssel is járhat. Szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) esetén már jelentkezhet láz is.

A legsúlyosabb fázis

Rohamokban jelentkező, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz akár egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamok után a beteg kimerül, az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezhet, és hányás is előfordulhat, főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél. A tünetek éjszaka súlyosbodnak.

Oldódási szakasz

Ez 3-6 hétig is eltarthat. Ebben a szakaszban továbbra is jelentkezhetnek köhögési rohamok, de ezek gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

A szamárköhögés okai

A szamárköhögés bakteriális fertőzés. Cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), közvetlen érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed. A tünetek kialakulását a légutak hámrétegének gyulladása okozza.

Védőoltások

A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. A csecsemők 2, 3 és 4 hónapos korukban részesülnek a védőoltásban, majd 18 hónaposan, 6 évesen és 11 évesen emlékeztető oltást kapnak.

A védőoltás nem nyújt élethosszig tartó védelmet, így felnőttkorban – kifejezetten időskorban – ajánlatos az emlékeztető oltás beadása.

Kapcsolódó
Így harcolhatunk gyógynövényekkel a száraz köhögés ellen
Kimerítő lehet, ha hosszabb ideig száraz köhögés gyötör valakit. Sokszor gyógynövényekkel is könnyíthetünk a kínzó tüneteken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik