Életmód

Tanárnak áll Alex, az ország kedvenc roma pékje

A felesége pedig követi őt az iskolapadba, hogy megtanulja tőle a pék szakmát.

Új utakon jár már Galamb Alex, a kis borsodi faluban élő roma pék, aki a Sütni jó alapítvánnyal végzett munkájával vívta ki egy ország elismerését. Az ifjú pék már négy éve segíti Hernádnémetiben a hátrányos helyzetű cigány gyerekeket azzal, hogy rendszeresen tart nekik foglalkozásokat, közös sütéseket a házánál.

Az évek során ez a kezdeményezés országos hírű lett, Alex a környező településekre is járt előadásokat, bemutatókat tartani gyerekeknek, közben a Sütni jó kampányból alapítvány lett, és az adományoknak köszönhetően berendezhettek a Galamb család házában egy tanpékséget is. Közben Alex a miskolci Kisgergely Cukrászdában dolgozott és a karitatív munkája mellet folyamatosan képezte magát: előbb a pék-cukrász technikusi képesítést szerezte meg, majd beiratkozott a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanító szakára, ahol az első két félévet már sikeresen teljesítette, és úgy áll a helyzet, hogy Alex a pedagógus szakma felé indul el a cukrászdából.

A történethez vissza kell ugrani kicsit az időben, mikor felkérést kaptam a Debreczeni Márton Szakképző Iskolától – ahol annak idején én is kitanultam a szakmát –, hogy vállaljak kéthetente szakoktatói munkát, amit nagyon szívesen vállaltam el. Ehhez viszont el kell végeznem a szakoktatói képzést, csakhogy az iparkamara arról tájékoztatott, hogy 2023. szeptemberétől nem indul ilyen képzés, mert nincs meg a létszám. Megkérdeztem, hogyha meglesz az előírt 15 fő, akkor elindítják-e, erre pedig azt felelték, hogy akkor igen. Én pedig nekiláttam a toborzásnak

– mesélte Alex, akinek sikerült összegyűjteni diáktársait, így fél év alatt meg is lett a pék-cukrász szakoktatói képesítése.

Szinte egy évre előre kellett a naptáramat kitölteni, olyan mozgalmas lett az élet. Dolgoztam a cukrászdában, csináltam a szakoktatói képzést, közben végeztem az egyetemi szakot is és kéthetente jártam oktatni a szakképző iskolába, miközben még az alapítványi feladataimat is szervezni kellett.

Most tavasszal jött egy felkérés a szakképzőtől, hogy lenne-e kedve főállásban tanítani.

Eddig nem gondolkodtam ezen, de beleültették a bogarat a fülembe és egyre többet meditáltam azon, hogy végül is életem egyik felében gyerekekkel foglalkozom és élvezem is nagyon a pedagógia minden szépségét. Nem beszélve arról, hogy a tanítás mellett több idő marad az alapítványra és a családra is

– emelte ki Alex, aki nem győzi kifejezi háláját korábbi munkahelye felé, ahol mindig támogatták és segítették a cukrászdán kívüli munkáját. Az ifjú pék tavaly elnyerte az InStyle magazin #képesvagyok díját a mindennapi hősök kategóriában és az Év emberének is megválasztotték Borsodban.

A családfő felesége, Mónika eddig otthon volt a három kisgyermekükkel, Vanesszával, Szelimmel és Ezellel, de most dolgozni fog egy gyrosozóban és elkezdi a szakképző iskolát is Alex kezei alatt.

Kérdeztem is tőle, hogy miért akar pék-cukrász szakmát tanulni, mire azt felelte, hogy olyan jó látni, ahogy sürgök-forgok a pékségben a gyerekekkel, hogy ő is kedvet kapott hozzá. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor szeptembertől én is fogom tanítani a feleségemet. De mondtam neki, hogy nem lesz kivételezés, szakmai kérdésekben szigorú vagyok, szeretlek nagyon, de nem engedhetek a szakma becsületéből

– mondta nevetve Alex, akitől megtudtuk, hogy a hitvesének dajka végzettsége van, de a szakképzés után szeretne érettségizni is, mert a hosszú távú tervek között szerepel az óvónői szakma megszerzése.

Az alapítvánnyal kapcsolatban Alex elmesélte, hogy most osztották ki a legjobban tanuló gyerek családjának a 200 ezer forint értékű ösztöndíjat, amit Szilveszter érdemelt ki 4,7-es átlaggal. A harmadikos tanuló mindössze három napot hiányzott igazoltan a tanévben és matematikából dicséretet is kapott.

A nyári szünetben volt egy nagy kalandunk is Soltvadkerten, hiszen az alapítvány gyerekeit meghívta a városba a Vadkert Pékség, akik komoly támogatói az alapítványnak. A tanpékségbe a segítségükkel érkezhetett új dagasztógép és egy kiflisodró gép is, most pedig meghívtak minket egy háromnapos szakmai bemutatóval, közös sütéssel is egybekötött nyaralásra

– mesélte Alex, aki hozzátette, hogy hatalmas élmény volt ez a gyerekeknek, akik nem nagyon tudnak eljutni ilyen kirándulásokra.

Ami pedig a jövőt illeti, Alex elmondta, hogy a tanpékség teljesen üzemkész, felépült már egy terasz és előtető is. A gyerekek közül pedig mindenki elvégezte az iskolát, nem volt kimaradás és egyetlen bukás sem, ez pedig egy fontos alap ahhoz, hogy a cigánysoron is úgy nőhessenek fel a hátrányos helyzetű gyerekek, hogy legyen számukra út egy jobb élet felé.

Kapcsolódó
Kiutat mutat a szegénységből Alex, az ifjú roma pék
Galamb Alex igazi példakép. Egy roma származású ifjú, aki megmutatta környezetének, hogyan kell kitörni a szegénységből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik