Kertünk-Portánk

Csodás virágkavalkád az álomszép kertért

Ezek a virágok egész évben csodálatossá varázsolják kertünket.

Labdarózsa

A labdarózsa a tavaszi kert pompás dísze lehet, eleinte zöldes-fehér, később teljesen fehér óriási, labdaformájú virágai 3-4 méter magasra megnövő, lombhullató cserjén nőnek. Napos vagy félárnyékos helyre is ültethető, mindkét helyen szépen virágzik. Mivel a cserje vad fajtája őshonos nálunk, ezért a díszváltozat is  könnyen nevelhető. A kertben jobb, ha háttérbe kerül a többi növénnyel szemben, hisz terebélyes és magas bokor fejlődik belőle.

Magányosan ültetve is szép látvány, de a virágzó sövényben is helyet kaphat. Sűrű ágrendszerével kiváló térelválasztó és határoló cserje.

Lombja ősszel, napos helyen  csodás színekben tündököl.

Labdarózsa – Fotó: pixabay.com

Orgona

Az orgonának számos változata van, ezért bárki könnyedén választhat kedvére valót a saját kertjébe vagy udvarába, hogy áprilisban-májusban élvezhesse semmivel össze nem téveszthető illatát. Az egyetlen dolog, amire oda kell figyelni, az a metszés, amivel biztosítható, hogy ne nőjön túl nagyra a cserje. A fajtától függően a virágok lehetnek lilák, kékek, rózsaszínek vagy fehérek is.

Orgona – Fotó: pixabay.com

Aranyvessző

Élénksárgán virágzik, vonzza a tekintetet, és távolról tényleg olyan, mint több aranyzuhatagba mártott ágacska. Lehet felálló vagy lehajló ágú. Kicsi, tömegesen nyíló virágai vannak, melyek tollszerű füzérvirágként fonják be a szárat. Nem összetévesztendő az aranyesővel, aminek a hajtásai ugyancsak mérgezőek.

A kis virágok úgy ellepik a kis hajtásokat, hogy azok ki sem látszanak, ezért aranyfának is nevezik.

Lombfakadás előtt vagy azzal egy időben nyílnak az aranysárga virágok, és mintegy két hétig gyönyörködhetünk bennük. Virágzás után belesimul környezetébe.

Az Írországból származó, hosszúkás levelű, lándzsa formájú szépség, az aranyvessző egyik alfaja, áprilisban már teljes pompájában virít. Szereti a napos helyeket, jól érzi magát a városi kertekben, parkokban is. Egyedüliként és csoportosan ültetve is szépen mutat.

Aranyvessző – Fotó: pixabay.com

Tulipánfa

A tulipánfa virágai a nyár elején bomlanak ki, de csak a fa 7-8 éves korától kezdve.

Ősszel nem csupán a gyönyörűen elszíneződött levelek örvendeztetik meg a hobbikertészt, hanem ebben az időben hullanak a földre a tobozszerű termés pikkelyei, látványos szőnyegként borítva be a fa környéki talajt. A tulipánfa termése részben egész ősszel az ágakon marad, így egészen a tél beálltáig nyújt pazar látványt.

Milyen kertbe ültessünk tulipánfát?

Kerti díszfa vásárlása előtt sokan elgondolkodnak azon, hogy pontosan milyen növényt szeretnének. Érdemes számolni a fa leendő méretével, lombozatának szélességével, az adott növény víz-, és talajigényével.

A tulipánfa ültetése olyan kertekbe ajánlott, ahol akad neki napos, fényes hely, ahol mérete miatt nem okoz gondot, és a talaj megfelelően nyirkos és tápanyagdús.

Fontos, hogy legyen elegendő tér egy széles lombkoronájú, 10-20 méter magasra is megnövő díszfának. A tulipánfa a praktikus szempontokon túl különlegesen magas díszítőértéke miatt lehet jó választás, ugyanis dús, tulipán alakú levelekből álló lombozata nagyméretű árnyékot vet, így a forró nyári hetekben kiváló szolgálatot tehet. A tulipánfa helyigénye tehát nagy, de cserébe nem csupán nyáron, hanem ősszel is elkápráztat leveleivel, ekkor ugyanis sárgás-aranyszínű árnyalatban pompáznak, hisz a tulipánfa lombja az évszakokkal együtt változik.

Tulipánfa – Fotó: pixabay.com

Liliomfa vagy Magnólia

Sokan tévesen hívják tulipánfának ezt a növényt, és bár van köztük rokonság, mindketten a liliomfélék családjába tartoznak, de a magnóliának a korán kibomló virágzatát csodáljuk, levelei csak később szöknek szárba – legalábbis a nálunk megélő fajtákéi -, míg a tulipánfának nem a virágai, hanem a tulipánra emlékeztető, meghosszabbodott leveli érdekesek.

Mivel a miénknél melegebb éghajlatról származnak, megfelelő termőtalajról és kiegészítő öntözésükről is gondoskodnunk kell, és ne ültessük őket fagyzugos, szeles helyekre. Magvetéssel vagy nyári zölddugványozással szaporíthatók, a dugványágyban nevelt hajtást a következő évben már ki is ültethetjük.

Magnólia vagy liliomfa – Fotó: pixabay.com

Lonc

A lonc egyrészt nagyon csinos megjelenésű, másrészt pedig keserű, de vitaminokkal teli bogyókat terem. Ráadásul ezt az illatos virágú növényt meglehetősen egyszerű gondozni is. Kúszó és bokorszerű változata is létezik, van, amelyik fajta májusban, de van, amelyik szeptemberben hozza meg andalítóan édes illatú, sárgás-fehér, illetve rózsaszínes virágait. Szépséges kerítésfutó lehet belőle.

Lonc – Fotó: pixabay.com

Babarózsa

Telt, rózsaszín virágait április végén, május elején hozza a vesszőinek teljes hosszában.

Kínából származik ez a rózsafélék családjába tartozó, két-három méteres lombhullató cserje. A kertbe magányosan telepítsük, hogy szépsége maradéktalanul érvényesüljön. Tavasszal az elvirágzott vesszőket metsszük vissza az alsó, zölden kihajtó rügyekig. Így erős új hajtásokat hoz, amelyek a következő évben ismét gazdagon virágoznak majd.

Virágait a rovarok előszeretettel látogatják, vörös bogyói pedig a madarak kedvelt elesége.

Ha a virágzás után levágott hajtásokat bedugjuk a földbe, azok nagy eséllyel meggyökeresednek. Sövénynek is jó, de metszéssel fácskává is nevelhető. Miután könnyen kordában tartható, akár konténerben is tarthatjuk. A kora tavasszal levágott ágak kinyílnak a vázában. Hálás bonsai növény is lehet belőle.

Babarózsa – Fotó: fotozok.hu

Mályvacserje

Fényigényes növény, kerti fajok könnyen szaporíthatóak magról, mivel a rovarok szívesen beporozzák. Ha a magokat begyűjtöttük, száraz helyen pihentessük, majd tavasszal, március elején lehet elvetni őket. A magoncok nevelése nem nehéz feladat, de odafigyelést igényel. Célszerű a vetést már úgy végezni, hogy kis cserepekbe vetünk 2-4 szem magot, majd miután kikeltek, a gyengébb magoncot eltávolítjuk. A második évben már ki lehet ültetni a növendék cserjét a szabadba.

Mályvacserje – Fotó: pixabay.com

Óriás mályva vagy óriás hibiszkusz

Az óriás mályva nagyjából másfél méter magas növény, a mályvacserje virágainál jóval nagyobb,  mintegy húsz cm átmérőjű, ciklámenes, pirosas vagy hasonló színárnyalatokban pompázó virágú, látványos megjelenésű évelő növény. Napos helyen rendszeres öntözés mellett, vagy állandóan nedves helyen érzi igazán jól magát.

Ősszel lehullajtja leveleit, a fagyos idő kezdetén szárait vissza kell vágni, tövét takarni kell, tavasszal kitakarás után, április közepétől gyors fejlődésnek indul. Feltűnő, nagy virágait augusztustól egészen az első a fagyokig hozza.

Japáncseresznye

Ázsiából származik ez a legkedveltebb díszcseresznyénk, Japán szimbolikus növénye, a cseresznyevirágzás pedig nemzeti ünnepük is. A közönséges cseresznyéhez hasonló igényű, széles koronájú, 8-10 méterre is megnövő fa, látványos tavaszi virágzással. A fajták szín-és alakgazdagsága rendkívül nagy, a hófehértől a sárgászöldön keresztül a sötét rózsaszínig terjed, így nem okozhat gondot az ízlésünknek és elképzelésünknek megfelelő kiválasztása.

Japáncseresznye – Fotó: pixabay.com

Bármelyik cserjét vagy díszfát választjuk is a felsoroltak közül kertünk díszéül, biztos, hogy nem fogunk csalódni benne. Ha pedig több tér is a rendelkezésünkre áll, telepítsük be kertünket akár mindegyikkel, hogy egész évben, a fagyok beálltáig csodálhassuk a természet szín- és formapompáját.

 

Kiemelt kép: pixabay.com

Ültessünk korall színű virágokat kertünkbe, üde hangulatot kölcsönöznek
Az idei év színében pompázó virágok különleges látványt nyújtanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik