Kertünk-Portánk

Ilyen sparheltet nem árulnak egy magyar áruházban sem

Kézi munkával készült, egyedi magyar kézműves darab, bontott, régi nagyméretű téglával díszítve.

A forráskúti Kálmán Gábor kemenceépítő mester munkái nagy népszerűségnek örvendenek az interneten és természetesen megrendelőinek körében is. A szakember korábban álomsparheltjével hódított, bemutatta kisfiúként megálmodott cserépkályháját, kerti konyhájával már-már lenyűgözte rajongóit, de attól sem riadt vissza, hogy hókonyhát építsen kertjében.

Az alkotásnak azonban nincsen vége. Ezúttal újabb mesterművel rukkolt elő a “szaki”. A Facebookon így mutatta be a sütésre és fűtésre egyaránt alkalmas sparheltjét:

Elkészültem ezzel a kis szállítható sparhelttel, mely 500 kilós. Ezt hiába is keresi valaki a nagy lakberendezési áruházakban, ott nem fogja megtalálni, hacsak el nem kezdik 3D nyomtatóval másolni. Kézi munkával készült, egyedi magyar kézműves darab, bontott, régi nagyméretű téglával díszítve. A belseje nem 0,75 mm-es lemez, mint a gyáriaknak: ennek a sütőrésze 5 cm vastag samottlap alul felül és oldalt is. Mivel teljesen hőszigetelt, így kerti konyhában – ahová eredetileg is készült – télen is lehet használni anélkül, hogy gyorsan kihűlne .

A mestertől azt is megtudtuk, hogy zárt kerti kiülőben a platni és a nyitott sütő fűtésre is alkalmas. Ahhoz, hogy jól működjön és ne füstöljön ki sehol, egy megfelelő huzattal rendelkező kéményre van szükség, no meg persze száraz, lehetőleg kemény tűzifára.

A sparhelt hamarosan a végleges helyére kerül, a képeken csak néhány térkövön áll.

Fotók: Kálmán Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik