A mezőgazdasági termelői árak tekintetében az idei rekorder alighanem a vöröshagyma: majdnem dupla pénzt kérnek érte a piacon a tavalyi árához képest, írja a Magyar Mezőgazdaság.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az éves fogyasztásnak jelenleg csak mintegy 50–60 százalékát lehetséges a hazai termésből ellátni.
Akik rendszeresen járják a zöldség-gyümölcs piacokat, szembesülhetnek az árak emelkedésével. A drágulás minden terményre jellemző, a tendenciát a bőségesebb hozamok sem tudják megfordítani.
A termesztési költségek ugyanis jelentősen megemelkedtek, döntően ez utóbbi tényező szabja meg, mit mennyiért adnak a piacokon. Emellett más tényezők, kereslet-kínálat, kereskedelmi számítások is befolyásolják a terménypiaci árak alakulását.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei is azon az állásponton vannak, hogy használjuk ki a honi tartalékokat. Ezért 2017-ben úgynevezett hagyma-munkacsoportot hoztak létre a termelés hatékonyabbá tétele érdekében, és a piacszervezés elősegítésére.
Ennek jegyében szorgalmazzák, hogy amikor van magyar áru a piacon, a kereskedők csakis azt forgalmazzák. Természetesen a hazai hagyma akkor tud majd igazán ellenállni az importnak, ha minőségben és tartósságban is az élvonalba kerül.
Kiemelt kép: Pixabay