Kertünk-Portánk

Kifogásolt virágvetőmagok miatt büntetett a hatóság

A százszorszép és a körömvirág voltak a kiemelkedő fajok az ellenőrzésnél.

Két kis- és középvállalkozást figyelmeztetett, két áruházláncot pedig minőségvédelmi okok miatt megbírságolt a Nébih a nem megfelelő csírázóképesség miatt, amire a tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata alatt derült fény.

Ötven megvizsgált tétel közül tizenegynél problémát észlelt a hatóság, hat esetben a csírázóképesség, egy tételnél a tisztaság nem volt rendben. 

A 2019-es vizsgálatsorozat során – a gazdaboltoktól a szupermarketekig – tizenkét kiskereskedelmi árusítóhelyen vettek mintát – olvasható a Nébih honlapján. Március volt a mintavétel fő szezonja, majd májusban újabb vizsgálatokra volt szükség, a pár szemes és üres vetőmagtasakokról szóló sajtóhírek és lakossági panaszok miatt.

Mit termeljünk a kiskertben?
Jó tanácsok kezdőknek és haladóknak.

A százszorszép és a körömvirág voltak a kiemelkedő fajok az ellenőrzésnél, de rézvirág és kínai szegfű, továbbá selyemmályva, törökszegfű, petúnia, törpenapraforgó, csillagos dorottyavirág, szagos bükköny, csüngő oroszlánszáj, erdei nefelejcs, piros gyűszűvirág, lobélia és estike, illetve vegyes magtételek is terítékre kerültek.

A magtömeget és a magszámot is kontrollálták, a csomagoláson szereplő adattal összevetve. A magszám minden esetben megvolt, sőt a legtöbb esetben ráadást észleltek.

Kiemelt kép: pixabay

Olvasói sztorik