Kertünk-Portánk

Kreativitás és egyszerűség a jó madáretető titka

Hogyan készítsünk a kertbe vagy a teraszra biztonságos madárbüfét?

Sokan úgy gondolják, elég a madarak etetését akkor elkezdeni, ha már beköszöntött a tél, és leesett az első hó. A madarak (például a gólyák) egy része úgyis délre vonult, hogy melegebb környezetben töltsék a téli hónapokat, aki velünk maradtak, azok pedig biztos találnak elég eleséget. Pedig az énekesmadarak, amikor elfogynak a kerti bogyók, már éheznek. Ilyenkor ősszel sem jutnak egykönnyen táplálékhoz, rovarokhoz, magokhoz és elegendő bogyókhoz. Tehát ha időnk és kedvünk engedi, nyugodtan elkezdhetjük már november elejétől a madarak etetését.

Ha elkezdjük etetni a madárkákat, akkor egészen addig, amíg újra hozzá nem jutnak természetes módon a táplálékukhoz, az etetésüket rendszeresen folytatni kell! Ellenkező esetben sokkal nagyobb kárt fogunk okozni, mintha neki se álltunk volna!

Milyen a jó madáretető?

A minap mi is arra lettünk figyelmesek, hogy a kerti ablakba, az ősszel dekorációként kiaggatott napraforgófejeket szebbnél-szebb madárkák lepik el. Izgalmas látvány nézegetni a csipegető sereget – akik, ha kint nem esik, minden reggel menetrend szerint  megérkeznek a napraforgófejekre büfézni. Elhatároztuk, hogy mielőtt a napraforgófejekből kifogy a mag, készítünk számunkra egy etetőt.

A mi etetőnk fából készült, saját kezűleg, hulladék-anyagból, természetbarát biopáccal kezelve, biztos ami biztos – igyekeztünk egy parasztházhoz illő megoldást találni.

Nem kell költséges megoldásban gondolkodni

Nem kell vásárolni sem, minimális költségből el lehet készíteni a saját madáretetőnket otthon is. Ha nincs egy barkácsolni tudó a házban, kevés kézügyességgel praktikus madáretetőket varázsolhatunk magunknak. A fák ágaira ragyogó etető készíthető például egy lelógatott kivágott lopótökből.

Remek önetetős madáréttermet nyithatunk PET-palackból, de akár kidobásra ítélt műanyag edényekből is tákolhatunk egy esőbeállóval ellátott madár-önkiszolgálót.

Mielőtt azonban nekiállunk, néhány fontos szempontra érdemes odafigyelni

  • Legyen teteje, hogy se az eső, se a hó ne tudja az élelmet tönkretenni.
  • Rakjuk szélvédett és száraz helyre.
  • Ne legyen éles pereme, mert a landolásnál a madarak lábát elvághatja.
  • Ha a madáretető összeállításakor használunk ragasztót, akkor figyelni kell arra is, hogy a ragasztó ne legyen szem (csőr) előtt, mert a kis madárkák kicsipegethetik, és ez a halálukat okozhatja.
  • Amennyire lehet, az etető készüljön természetes anyagból, mert a madarak is bátrabban közelítik meg
  • Legyen könnyen tisztítható! Fontos, hogy az összekoszolódott, összekeveredett piszkot is ki tudjuk venni, és kiborítani. A nem megfelelően tisztán tartott etető ugyanis akár járványt is okozhat a madarak között
  •  A legutolsó, mégis az egyik legfontosabb szempont, hogy a madarak (így az etetők is) védve legyenek a macskáktól!

Mutatunk néhány kreatív megoldást inspirációként

Lehet például egy kidobásra ítélt mosogatótálcából is remek madáretetőt készíteni:

Közzétette: Józsefné Farkas – 2019. november 3., vasárnap

Vagy leamortizált korsóból:

Közzétette: Vincellér Zoltán – 2019. október 15., kedd

További ötletek

https://www.instagram.com/p/B4g1THAhRFQ/

View this post on Instagram

#ősz #madáretető #instahun

A post shared by Somfay Alexandra (@somfayalexandra) on

Végezetül, ha sok időnk van, íme egy lenyűgöző megoldás

View this post on Instagram

#birdfeeder #madáretető

A post shared by Erika (@erikagedeon) on

Címlapfotó: Pais-H Szilvia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik