Kertünk-Portánk

Országosan betilthatják a kerti avar- és hulladékégetést

A nyílt téri avar- és kertihulladék-égetés teljes körű, időbeli hatály nélküli, az ország egész területére vonatkozó betiltásával egyenértékű a parlament előtt fekvő kormányjavaslat – erősítette meg a Népszava értesüléseit a Levegő Munkacsoport és más környezetvédő szervezetek.

A lap szerint a Nagy István agrárminiszter jegyezte környezetvédelmi módosítócsomag egy pontja ugyanis törli a területet szabályzó, 1995-ös törvény azon pontját, miszerint az önkormányzatok jogosultak a nyílt téri avar- és kertihulladék-égetésről saját rendeletet alkotni.

E törlés nyomán mindenütt életbe lép a 2010-es levegővédelmi kormányrendelet, amelynek egy pontja szerint

hulladék nyílt téri (…) égetése (…) tilos.

A cikkben megjegyzik, a szöveges magyarázat egyértelművé teszi, hogy ez a nyílt téri avar- és kertihulladék-égetés tilalmával egyenértékű.

Tudjátok, hogy egy kupac avar 6 órás égetése mivel egyenlő? Döbbenetes!
A hulladékégetés veszélyes üzem. Nem csupán környezetünket terheli, hanem egészségünkre is ártalmas.

A Népszava megkeresésére az Agrárminisztérium közölte:

az avar és kertihulladék-égetés főszabály szerint most is tilos, az önkormányzatok ugyanakkor jelenleg adhatnak ez alól felmentést.

Ha a törvénymódosítást az országgyűlés elfogadja, megszűnik a helyhatósági képviselő-testületek felhatalmazása és általánossá válik a tilalom.

A lépést már hosszú évek óta napirenden tartó Levegő Munkacsoport bízik abban, hogy az Országgyűlés is elfogadja a változtatást, ami hozzájárulhat a levegő minőségének javulásához.

Környezetszennyező és az egészségre is ártalmas az avarégetés
A vizes avar és kerti zöldhulladék égetése során számos káros anyag kerül a levegőbe.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökének becslése szerint a hazai települések többsége – főleg a kisebbek – az elmúlt évek során hozott nyílt avar- és kertihulladék-égetést valamiképpen megengedő rendelkezést. Így a mostani változtatás is több millió embert érint, legyenek akár avarégetők, akár annak elszenvedői.

Máglyahalállal fenyegeti a sünöket az avarégetés
Állatkerti figyelemfelhívó kampány a sünökért.

Kiemelt kép: Getty Images

Olvasói sztorik