A Nagykörűn élő Grosz Tamás kertje a különleges növények birodalma, olyan ritkaságoké, melyekről az ember el sem hinné, hogy hazánkban is termeszthetők. Márpedig azok! Az országosan ismert hobbikertész, aki a Herbáció Magazinban rendszeresen megosztja ismereteit az olvasókkal, ezúttal egy egzotikus növényt mutat be az érdeklődőknek.
Azték édes növény
Az azték édes növény (Lippia dulcis) Közép-Amerikában őshonos, ami Magyarországon is megterem. Cukorhelyettesítőnek is tartják, lényegesebben édesebb, mint a Stevia. Levelének enyhén gyantás íze van, ami az ízeknek nem tesz jót, viszont a teákban még elfogadható ez a mellékíz.
A növény lágyszárú, évelő, szárai elterülők. Fűszeres illatú virágai kicsik, százszorszéphez hasonló, az új szirmok folyamatosan jelennek meg a régiek végén. Viszonylagosan szárazságtűrő. Szereti a napsütést, ilyenkor a lombozata „bronz” színű. Félárnyékban, illetve csak délelőtti napsütésben zöld színű.
Magról is ültethető, de csírázása vontatott, így ajánlatos ágakat leszúrni mellé, és ahol földhöz ér, ott hamar ki is csírázik. Télen, ha fényszegény helyen van, elvesztheti a leveleit, ha nagyon hideg helyen van, megeshet, hogy nem éri túl a telet.
15 fokos tartása az ideális, ablakpárkányon tökéletes. Összességében enyhén nedves, jó fényviszonyok között érzi jól magát. Gyorsan növekvő, igazán vonzó a kertben, jól alkalmazkodik a kőfalakhoz vagy egyéb kerti elemekhez, szépen mutat lógó kosarakban is.
A szárított levelek alkalmasak édesítésre, de csak óvatosan, mert rákkeltő hatása is ismert. A növény fehér rügyei marokkói mentával, kakukkfűvel kellemes ízvilágot alakotnak. Desszertekbe, gyümölcssalátákba is használható kis mennyiségben.
A levelek tartalmazzák a rendkívül édes, hernandulcin nevű vegyületet (1000-szer édesebbek a cukornál), ugyanakkor tartalmaznak kámforokat. Bár a hernandulcin nem tekinthető károsnak, a levelek kámfor tartalma nagyobb mennyiségben fogyasztva toxikus hatású lehet.
Termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.
Kiemelt kép: Grosz Tamás