Grosz Tamás, az országosan ismert nagykörűi hobbikertész különleges növényei közül legutóbb az azték édes növényt mutattuk be olvasóinknak. A szakember ezúttal egy gyakori, de kevésbé ismert “ízes finomságot” ajánl a kertészkedők figyelmébe.
Zamatos turbolya (Anthryscus cerefolium)
A turbolya az országban szinte bárhol megtalálható, de szinte senki nem használja. Elhanyagolt kertekben is megtalálható, de bokrok, épületek, kerítések tövében szintén tömegesen terem. Értékét és érdekes aromáját újabban ismét kezdik felfedezni.
A turbolya könnyen felismerhető. Csipke formájú, páfrányra emlékeztető, többszörösen osztott, világoszöld levele van, nyár végére enyhén vöröses bordó árnyalattal. Sajátos illata ánizsra emlékeztet, íze a petrezselyemhez hasonlítható. Egyike a francia konyha nélkülözhetetlen „fines herbes”-jeinek, általában bármilyen ételt megízesít. Kertben félárnyékba ültessük, mert leveleinek erősebb lesz a zamata.
Levelét saláták, levesek, mártások, zöldségfélék, csirke, hal és tojásételek ízesebbé tételéhez kiváló. Szárát nyersen darabokra vágva salátába kitűnő, de levesbe és raguhoz is használhatjuk.
Levelének forrázata borogatás formájában az arcbőr tisztítására és rugalmasságának megőrzésére alkalmas. Teája vese, hólyag, légzőszervi és emésztőszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos. Levele nyersen C-vitamin, karotin, vas, és magnézium-szükségletünk fedezéséhez járulhat hozzá.
Grosz Tamás egy turbolyás receptet is közkiccsé tesz, mégpedig a turbolyás sárgarépa levest.
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 30 dkg sárgarépa
- 5 dkg finomliszt
- 1 liter csirkehúsleves
- só, feketebors
- 1 maréknyi turbolya
- Ízlés szerint tejszín vagy joghurt
Elkészítése
- Olvasszuk fel a vajat egy fazékban, és finoman pároljuk meg rajta a sárgarépát.
- Rántsuk be liszttel, öntsük fel húslevessel és fűszerezzük.
- Forraljuk fel, fedjük le egy fedővel, és főzzük lassú tűzön 30 percig.
- Hagyjuk kihűlni és turmikszoljuk péppé, majd visszatöltve a fazékba forraljuk fel ismét a felaprózott turbolyával együtt.
- Tálalhatjuk hidegen vagy melegen, belekeverve a tejszínt vagy a joghurtot és a turbolyaágacskákat.
A turbolya termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.
Kiemelt kép: Grosz Tamás