Kertünk-Portánk

Aranyáron jelent meg a magyar barack a piacokon

Kilóját 2500-2800 forintért kínálják.

Mint azt korábban a Sokszínű vidék megírta, a tavaszi fagyok következtében jóval kevesebb lesz az idei gyümölcstermés a korábbi évek átlagánál, ezáltal várhatóan drágább is lesz minden hazánkban termő gyümölcs.

Minden idők egyik leggyengébb gyümölcstermése várható Magyarországon
A szokatlanul sok hideghatás miatt egészen a szüretig bizonytalan a termés mennyisége.

Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője a Beol-nak úgy nyilatkozott, hogy olyan magas árakkal találkozni több gyümölcsnél is a nagybani piacokon, melyek jelentősen megemelik a fogyasztói árat. Az import kajszibarack kilója a például jelenleg a piacokon és zöldség-gyümölcs üzletekben 1000-1200 forint körül alakul.

Magyar barack alig lesz, most megjelent a Balaton környékéről hazai sárgabarack, de kilóját aranyáron, 2500-2800 forintért kínálják

– említette a portálnak a szakember.

Cseresznyéből és szamócából jóval kisebb a kínálat az említett időjárási tényezők miatt, így tartják a magas fogyasztói árukat: Békés megyében a szomolyai cseresznyének 850–1000 forint kilója, a földi epernek még mindig 1900–2500 forint.

Ami viszont még ennél is meglepőbb, az az alma ára. Elfogyott már a tárolókból, raktárakból hazánkban, emellett többek között Németországban, Romániában is. Ezért fél Európa a lengyelt vásárolja, mert abból még van. Az ára az üzletekben kilónként 550–750 forintra szökött fel

– mondta Gulyás Tamás.

Kiemelt kép: Pixabay

Kinyitottak a szedd magad meggyföldek, itt az országos lista
A szezon július közepéig is eltarthat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik