Kertünk-Portánk

Minden idők egyik leggyengébb gyümölcstermése várható Magyarországon

A szokatlanul sok hideghatás miatt egészen a szüretig bizonytalan a termés mennyisége.

A FruitVeB  és az ÉKASZ napokban közzétett, 2020-ra vonatkozó termésbecslése szerint minden idők egyik leggyengébb gyümölcstermése várható Magyarországon.

Aki gyümölcsfát ültet kertjébe, egész életében egészséget szüretelhet
Néhány gyümölcsfa elültetésével egészséges vitaminforrást biztosíthatunk az egész családnak.

Bár minden gyümölcsfaj esetében jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás, a márciustól több hullámban érkezett fagyok és az aszályos időjárás a legtöbb termőhelyen rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését.

Általánosságban el lehet mondani, hogy egyetlen gyümölcsfaj esetében sem érjük el a közepes termést, fajtól függően csak a gyenge vagy nagyon gyenge jelzőkkel illethetjük a terméskilátásokat

– áll a jelentésben.

A legnagyobb terméskiesés a kajszi, az őszibarack és a cseresznye esetében valószínű, mely fajoknál – egy jó év eredményeihez viszonyítva – mindössze negyed vagy harmad termést várható.

A normális évjáratokban 30–40 ezer tonna termést produkáló körte, illetve a 65–70 ezer tonnát termő szilva esetében mintegy feleannyi termés ígérkezik, ami minden idők egyik leggyengébb termése

– írják.

A két legjelentősebb területen termesztett gyümölcsfajunk az alma és a meggy. Esetükben a tavalyihoz hasonló, gyenge vagy annál valamivel rosszabb termésre lehet számítani. Az alma egy jó évben 800 – 850 ezer tonna termést ad, sokéves átlagtermése 600 ezer tonna körül alakul.  Azonban 2020-ban semmiképpen nem számítunk a tavalyi, 400 ezer tonnás gyenge termésnél jobbra.

Új almafajták igyekeznek feledtetni a Jonatánt
Fujion, Isaaq, Luna, Smeralda, Orion, Red Top: ezek lehetnek a jövő kedvencei.

A meggy esetében az átlagtermés 65–70 ezer tonna, a jó termés 80–85 ezer tonna magasságában alakul. Idén legfeljebb a tavalyi 53 ezer tonna körüli termés képzelhető el, jóllehet pesszimistább becslések szerint 10–20%-kal még ettől is elmaradunk.

A szabadföldi nem takart szamócakultúrákban is okozott érdemi terméskiesést a fagy, ezeken a területeken itt már javában zajlik a szüret.

A legkésőbb fakadó és virágzó gyümölcsfajok, mint a dió és a bodza esetében is láthatók károk, elsősorban az északkeleti országrészben. Ezek hatását jelenleg még nem tudjuk becsülni, de várhatóan jóval mérsékeltebb, mint más gyümölcsfajok esetében

– fogalmaznak.

Mint írják, a szokatlanul sok hideghatás miatt egészen a szüretig bizonytalan a termés, még a betakarítás előtt 2-3 héttel is kialakulhat egy erőteljes gyümölcshullás. Ezért az egyes fajok szezonjának kezdete előtt, illetve szükség esetén szezon közben is folyamatosan közzétesszük prognózisukat.

A piaci árak és piaci folyamatok vonatkozásában nem közöltek prognózist, csupán annyit jegyeztek meg, hogy az idei gyümölcsárak az átlagosnál magasabbak lehetnek, attól azonban nem kell tartani, hogy soha nem látott magasságba kúsznak.

Kiemelt kép: Pixabay

Vérbarack, üvegmeggy és mosolygó alma terem az ormánsági csodakertben
Az ormánsági Lantos Tamás családi birtokán több száz fajta őshonos gyümölcsfát nevel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik