Kertünk-Portánk

Virágozni kezdett a banánliget Kaposváron

Mintegy 150 banánfa növekedik egy családi ház kertjében.

Cser Kaposvár délnyugati városrésze, családi házas övezet, ahol egy takaros porta kertjében banánliget ad árnyékot és hűst az ott élőknek a nyári hónapokban, írta a KaposvárMost.

Jelenleg mintegy 150 fa növekedik a banánligetben, ahol most az a legnagyobb öröm, hogy megjelent az első virág is az ültetvényen.

Termést is hoznak a fák, nem csupán virágoznak, de sajnos a mi éghajlatunkon már nem érnek be a gyümölcsök

– mondta a portálnak Pál Attila, az ültetvény tulajdonosa.

Fotó: Facebook/Pál Attila

Ez a növény egyébként egy normál fajta, amit beszerezhet bárki, ha elmegy egy nagyobb áruház kertészeti részlegére, ahol cserépben lehet kapni. A kaposvári kertben kisebb hajtások jelentek meg még 2012 körül az első fa alján, amit a gazda gyökérrel együtt leválasztott, és új helyre ültetett. Ezzel a “technikával” növekedett az állomány a most látható szintre.

Késő ősszel, amikor már kezd hűvösebbre fordulni az időjárás, körülbelül térd magasságig vissza szoktam vágni az összes növényt, ládákkal letakarom a töveket, majd beborítom először levelekkel, a tetejére pedig trágyával összekevert földet szórok, ez megvédi őket a hidegtől

– tájékoztatott Pál Attila.

Tavasszal aztán leszedi a borítást, meglazítja a földet. A leszedett borítás jó tápanyag is a növényeknek és kezdődik elölről a folyamat, melynek során minden évben néhány fával növekedik az állomány.

Kiemelt kép: Facebook/Pál Attila

Korán érik a banán a harkányi csodakertben
Horváth Tamásék díjnyertes harkányi kertjében idén is lesz banánszüret.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik