Kertünk-Portánk

22 óra alatt készült el Csehország első nyomtatott lakóháza

Elkészítéséhez 17 tonna speciális betonkeverékre volt szükség.

Bemutatták a nagyközönségnek Csehország első 3D-s technológiával készült házát, írta az Apartmentteraphy. A speciális építési területre szakosodott Buřinka nevű cég újdonsága nem csupán szárazföldön, hanem megfelelő alappal vízen is lakható, városban és vidéken egyaránt.

Egyedi formákkal kápráztatják el a világot az új 3D nyomtatott házak
Hamarosan bérelhető lesz az első nyomtatott ház.

A Prvok od Buřinky-nek nevezett házat a vállalkozás Michal Trpák szobrásszal való együttműködése keretében 22 óra alatt nyomtatta ki 17 tonna speciális betonkeverék felhasználásával.

A Burinka nevû cég 3D-s nyomtatással készített házának hálószobája a Moldva partján, Prágában 2020. augusztus 18-án. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A ház a hagyományos építési költségek 50%-ából elkészült, környezetbarát kialakítása csökkenti a CO2-kibocsátást, fenntarthatóságát pedig hőszivattyúk és vízmelegítő napelemek biztosítják.

A 3D-s nyomtatott ház alapterülete 43 négyzetméter, ebben hálószoba, nappali, konyha és WC-vel felszerelt fürdőszoba található.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A házon a prágai Cseh Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának Kísérleti Központja mechanikai ellenállási és stabilitási tesztet hajtott végre. Ennek eredményeként a a Prvok od Buřinky sajtóközleménye szerint a szerkezet képes ellenállni a lavinának.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek

3D nyomtatással készülhetnek a jövő ökoházai
Darázsfészekre hasonlító, méhkaptárszerűen felépíthető és bővíthető lakókomplexumot terveznek létrehozni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik