Kertünk-Portánk

Díszes triciklivel gyűjti a hulladékot Szelektív Laci Békéscsabán

Egyelőre nem szállít, mert megszűnt az a hely, ahova eddig lerakhatta az összegyűjtött dolgokat.

Különleges jelenség Békéscsabán Siti László, alias Szelektív Laci és az ő triciklije. A férfi évek óta gyűjti a hulladékot, ám egy hónapja nem szállít. A Lencsési lakótelepen élők segélykiáltásukat hallatták a szemétgyűjtő önkéntesért, írta a Beol.

Hetek óta hiányolják Szelektív Lacit, aki 1200 LED-izzóval felszerelt triciklijével gyűjtötte a papír- és fémhul­ladékot, a PET-palackokat, akkumulátorokat, rossz mosógépeket és hűtőket. Laci most azért állt le a sokaknak felesleges holmik elvitelével, mert megszűnt az a hely, ahova eddig lerakhatta az összegyűjtött dolgokat.

Becsüljük meg, mert ezután senki nem lesz, aki ezt csinálja egész évben, folyamatosan. Aki tud üres telket vagy olyan kertet, helyiséget ajánlani, ahol Laci tovább tudná gyűjteni a hulladékot, az jelentkezzen

– írta a közösségi portálon egy aggódó kommentelő.

Továbbra is egy hulladékgazdálkodási cégnél vagyok rakodó a kukás kocsin, a szelektívhulladék-begyűjtő részlegen. Munkaidőm után ültem be eddig is a kívül-belül csillogó-villogó triciklimbe. Ha látnak, és elmentik akár a járgány oldalán látható telefonszámot, akkor megtalálnak. Akik pedig eddig is nekem adták le a pluszhulladékot, azok a kürtöt meghallva tudják, hogy a környéken vagyok

– nyilatkozta a portálnak Siti László.

A gyűjtés számára egy kis fizetés kiegészítés. Ha leadja a papírt, a műanyag palackokat, a fémet, kap azért pénzt, de a legfontosabb, hogy hozzájárul az újrahasznosításhoz. Hívják a város más részeiről is, de idő híján csak akkor mozdul el a Lencsési lakótelepről, ha más helyen egy triciklire való holmi összejön.

A járgányt több év alatt rakta össze. 1200 led égő van rajtra, 200 kerékpár világítás, utóbbiak elemről működnek, aztán normál világítás és irányjelzők. Mosógép, gáztűzhely is simán elfér a járgányon a papír, a fém, a műanyag mellett.

Siti László a gyerekeknek külön kedveskedik, a tricikli oldalára plüssállatokat tett ki, a hölgyek kedvéért virágokkal is feldíszítette a járművet.

Jólesik az emberek szeretete, kedvessége. Csodálatos érzés, amikor az ablakokból kihajolva üdvözölnek a lakók, majd hozzák a hulladékot. Több lépcsőházban már külön gyűjtenek nekem, és szétválogatva teszik edényekbe, dobozokba a hulladékot

– mondta Szelektív Laci, aki bízik abban, hogy a megfelelő hulladéklerakó megtalálása után folytathatja a munkát.

Fotók: © behir.hu/Such Tamás

Mosolygó zsákokba gyűjtik a szemetet a Tisza partján
Újabb környezetvédő akciót indított a Pet Kupa közössége.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik