Kertünk-Portánk

Színesben pompáznak őszi kertjeink gyönyörű ékességei

Nem csak tavasszal és nyáron gyönyörködhetünk kerti virágokban.

Bár a természet lassan aludni készül, a kertekben még fellelhetőek színek – és nem csak a sárguló, pirosló falevelek formájában.

Néhány virág ilyenkor is pompázik még, színfoltot víve az egyre szürkülő világba. Ismerjük meg most őket!

Krizantém

Fotó: Pixabay.com

Ha a krizantémról beszélünk, mindenkinek azonnal a temető jut eszébe, hiszen Európában régóta kegyeleti virágként tartják számon, ám az őszirózsák családjába tartozó növények az ősz utolsó pompás virágaiként a kertekben is méltán megállják a helyüket.

Nem túl kényes virágok, a hűvös levegőt kimondottan kedvelik, éppen ezért nem meglepő, hogy az első fagyokig ékességei a kerteknek. Az őszi fajták jellemzően októberben hozzák virágaikat, de takarással ez novemberig kitolható. Rövid nappalos növényeknek is szokták hívni őket, mert virágzásukhoz napi 13–14 óra sötétre van szükség.

Fotó: Pixabay.com

A Japánból és Kínából származó virágnak számtalan szín és formaváltozata ismert, hála a nemesítőknek, vannak alacsony és magas fajták, cserépben nevelhetőek, egyszerű és telt formájúak, gömb, félgömb, sugár, ernyő, japán, margaréta típusúak és még sok egyéb változat. Léteznek egynyári, valamint évelő fajták is. Az évelő fajta kis odafigyeléssel az udvaron átteleltethető, a cserepes krizantémokat pedig vigyük be télire egy világos, hűvös  helyiségbe.

Őszirózsa

Fotó: Pixabay.com

Amint neve is mutatja, az őszirózsa az ősszel virágzó növények közé tartozik. Első gyerekkori emlékeim is ehhez a virághoz köthetők, már nagymamám kertjének is csodás ékei voltak színpompás virágaikkal.
A kedvelt őszi virágnak is több fajtája ismert, vannak kimondottan alacsony, és magasra növő egyedek is. A magas fajták akár karózást is igényelhetnek.

Színük is rendkívül változatos, lehet fehér, rózsaszín, de a lila minden árnyalata és a pirosas is megtalálható a színek között. Formájuk lehet egyszerű vagy tömött szirmú.

Fotó: Pixabay.com

Az őszirózsa viszonyleg igénytelen növény, arra kell csak figyelni, hogy a nyirkos, árnyékos helyet nem kedveli.

Rézvirág

Fotó: Pixabay.com

A rézvirág vagy más néven legényrózsa a fészkesvirágzatúak rendjébe, ezen belül az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség. A kedves és népszerű színes virág őshazája Mexikó. Csakúgy, mint az őszirózsák, számtalan színváltozatban fellelhetők a hazai kertekben. Lehet vörös, sárga, narancssárga, lazacszínű, bíbor és a skarlátvörös. Léteznek törpe változatok és magasabbra, akár 80-100 cm-re növő változatok is. A virágok átmérője 10-15 centiméter.

Fotó: Pixabay.com

A rézvirág szereti az átlagos kerti földet, de a tápoldatot is meghálálja. Könnyen termeszthető. A napsütötte, szárazabb talajokat kedveli. Érdemes napos helyre ültetni, szárazabb időszakokban öntözni. Október végéig pompás éke lehet kertjeinknek.

Pillangóvirág

Fotó: Pixabay.com

A kerti pillangóvirág, más néven sallangos pillangóvirág szintén az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj, a pillangóvirág nemzetség Magyarországon legelterjedtebb tagja. Hívják még lepkevirágnak és pillevirágnak is. Mexikóból származó egynyári, vágásra is kiválóan alkalmas dísznövény.

Egynyári, magassága 50-150 cm közötti. Virágai 6-8 cm átmérőjűek, fehér, rózsaszín, lila, mályva, bordó, színben pompáznak és a nyár közepétől egészen a fagyokig nyílnak.

Fotó: Pixabay.com

A pillangóvirág erkélyen, balkonokon, dézsákba ültetve is sokáig virágzik. Nem túl igényes, tápanyagban szegényebb talajba, akár tűző napra is ültethetjük. A szárazságot is jól tűri. Megfelelő körülmények között tartva színpompás tömeggé terebélyesedhet. Jó önvető képességű növény, ami kedves, üde színfoltja lehet kertünknek a hűvösebb évszakban is.

Kiemelt kép: Pixabay.com

5 dísznövény, ami télen is színesbe borítja kertünket
Ezek a virágok tűnnek a legjobb választásnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik