Kertünk-Portánk

Termesszék velem: bíbor kasvirág, a természetes immunerősítő

Grosz Tamás
Grosz Tamás
A növény a felső légúti megbetegedések kezelésre használható.

Közeleg a tél, kinn egyre hidegebb van, a lakásokban pedig meleg, a kettő között pedig ott lapul a megfázás lehetősége. Van egy növény – Magyarországon sokáig ismeretlen volt, mert Amerikában őshonos, származású, de az utóbbi időben egyre több helyen bukkan fel – amelyik segít kivédeni ezt a köztes állapotot, ez pedig a bíbor kasvirág.

Az év gyógynövénye
2020 gyógynövénye a bíbor kasvirág
A növény a felsőléguti megbetegedések kezelésre használható.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész – aki korábban több különös növényt már bemutatott olvasóinknak – ezúttal a bíbor kasvirág termesztéséről és felhasználásáról ad tanácsokat.

Virágoskertben is jól mutat

Mutatós növény, tenyérnyi virágaival minden virágoskertben jól mutat. Sötétzöld harmattól csillogó levelei és hosszú virágzása hamar közkedvelté tette.

Lágy szárú, fagytűrő, évelő növény.  1,2 m magasra is megnő. Május végétől kezd virágozni és az első komolyabb lehűlésig folyamatosan hozza virágait. Vágott virágként is megállja a helyét.

Napfényes, jó vízgazdálkodású, szinte minden meszes talajon kiválóan fejlődik. Jól meggyökeresedett példányai a szárazságot is elviselik. Különösebb növényvédelmi munkálatokat nem kell végezni, de a csigák szeretik. Ügyeljünk arra, hogy szellősen ültessük, mert esős, párás napokon könnyen lisztharmatos lesz.

Néhány kertben fehér virágú változata is megjelent.

Szaporítható magvetéssel és tőosztással is

Magvetésnél vegyük figyelembe, hogy nehezen csirázik és fejlődése igen lassú, nagy a lehetősége a gyomosodásnak, így könnyen előfordulhat, hogy kikapáljuk a kis csírákat.

A tőosztásnál egy-egy idősebb példányt akár 5-10 felé is szét lehet szedni. Ahhoz, hogy folyamatosan virágozzon, mindig le kell tépni a hervadó hajtásokat. A dúsabb növények esetében a kora nyári metszés hosszabb idejű virágzást eredményez.

Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik.

Jótékony hatású légúti megbetegedésre és immunerősítésre

A kasvirág az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő növény. Nemcsak a szervezet megerősítésében és védelmében, hanem a kóros állapotok megelőzésben is kiemelkedő szerepe van. A légúti, influenzaszerű és asztmatikus megbetegedések ellen is jótékony hatású.

A friss növényből nyert présnedvet rövid hőkezelés után légúti megbetegedések megelőzésére használják. Fokozza a szervezet ellenállóképességét a vírusfertőzések és akut gyulladások esetén. Fogyasztásakor a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami természetes jelenség, nem veszélyes.

A mellékhatásokat illetően a kasvirágnál az okozhat problémát, hogy komplex gyógyhatással rendelkező intenzív gyógynövényről van szó. Kúraszerű használat esetén javasolt előtte orvossal konzultálni.

A bíbor kasvirág termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Jó tudni
Gyógynövénygyűjtési kisokos: mit, mikor, hol és hogyan
Gyógynövény-kedvelőknek hasznos olvasmány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik