Kertünk-Portánk

Termesszék velem: borsikafű, a téli savanyúság legjobb fűszere

Grosz Tamás
Grosz Tamás
Diétás konyhák étrendjében is jó, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni.

Grosz Tamás hobbikertész számos növényérdekességet bemutatott korábban olvasóinknak.

Kapcsolódó
Termesszék velem: pettyegetett tüdőfű
Teája hatásos légzőszervi megbetegedések ellen.

A nagykörűi szakember ezúttal egy könnyen termeszthető, a konyhában sokféleképpen felhasználható növényt ajánl olvasóink figyelmébe.

Borsikafű

Már a 16. századi füvészkönyvek is említik mint fűszer- és gyógynövényt. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény.

Egyéves, lágyszárú, 30-60 cm magasra nő. Hajtásai sötétzöldek, virágzáskor lilás, illetve barnás zöld. Meleg és fénykedvelő, szárazságtűrő kézsége jó. Öntözés nélkül is megfelelő terméshozamot ad.

Vetése márciusban, legkésőbb április elején aktuális.

Praktikus, ha a vetésre előkészített talajra rászórjuk az apró magokat, majd hengerrel tömörítjük. Erre azért van szükség, mert az áprilisi szelek lehordhatják a földet róla.

Ne ültessük fa alá és annak közelébe se, mert nem fejlődik! Mivel sok magot hoz, későbbi ültetése nem okoz gondot, nem kell évenként vásárolni az utánpótlást.

Virágzásban júliusban éri el a legmagasabb illóolaj-tartalmat.

A levágott növényt száránál fogva árnyékban szellős helyen szárítsuk, majd morzsoljuk, és textilzsákban tároljuk.

Gyógytea

A herba enyhén vérnyomásemelő, szélhajtó. Elősegíti az emésztést. Gyomorerősítő, felfúvódás és alacsony vérnyomás elleni gyógytea készíthető belőle.

Borsikafű, bazsalikom, rozmaring és édeskömény keverékéből 2 evőkanálnyit teszünk 1/2 liter vízhez és felforraljuk.

Pár perces állás után leszűrjük és 1-1 csészével reggel és este fogyasztjuk.

Konyhai felhasználása

  • Diétás konyhák étrendjében igen jó, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni.
  • Fűszerként használható kolbászok, hurkák, bab és burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különböző mártásokhoz.
  • A télire eltett ecetes uborka egyik legjobb fűszere.
  • Használatával takarékosan kell bánni, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt, Ezért ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése előtt pár perccel kell az ételbe keverni.
  • Ecetet is lehet vele ízesíteni. Vegyünk bor- vagy almaecetet és tegyünk az üvegbe néhány kis ágacskát, zárjuk le az üveget és tegyük ki a napra érlelni.

A borsikafű termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Termesszék velem: zamatos turbolya
Mutatunk hozzá egy receptet is, a turbolyás sárgarépa levesét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik