Kertünk-Portánk

Segítettek az állatbarátok a téli álomból felriadt mogyorós pelén

Fehér Holló Vadmentő Alapítvány/ facebook
Fehér Holló Vadmentő Alapítvány/ facebook
A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány ismét segített.

Madarak, pelék, rókák, nyestek, denevérek, sünik – a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány segít minden bajba jutott állaton. Elhivatottságuknak, szakértelmüknek hála számos kis állat kerülhet vissza gyógyultan a természetbe a segítségükkel.

Kapcsolódó
Mese Izékéről, a harcos peléről, aki élni akart
A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont rengeteg vadállatnak adja a második esélyt.

A napokban egy kis mogyorós pele került a gondozásukba, aki egy rétsági gyárban téli álmából riadva felugrált a dolgozók lábára és rémülten pörgött a földön. A dolgozók nem hagyták sorsára, azonnal értesítették az alapítvány munkatársát.

Mivel nem volt kizárható a mérgezés a kihelyezett rágcsálóirtók miatt, azonnal a dokinknál kezdett. Itt Nógrád megyében, nem könnyű olyan orvost találni, aki fogad vadat is, a mi dokink szeme azonban már meg sem rebben, ha egerészölyv, bagoly, mókus, vagy éppen pele van a kezünkben, ha nála kopogtatunk

– írta az alapítvány tagja a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány közösségi oldalán.

A kis pele jelenleg szobahőmérsékleten erősödik, hogy aztán feltunningolva egy védett helyre kerüljön, ahol folytathatja álmát tavaszig.

A mogyorós pele októbertől áprilisig téli álmot alszik. Ilyenkor testhőmérséklete általában 2-5 fokra csökken, a szívverése tizedére is visszalassulhat, és levegőt is csak 5-10 percenként vesz.
Emiatt, ha valaki fáskamrában, padláson véletlenül látszólag holt pelét talál, ne dobja ki, amíg nem mumifikálódott a teste, mert az állat nagy valószínűséggel él.

A mogyorós pele Európa nagy részén elterjedt, Magyarországon viszonylag gyakori faj. Nagysága átlagosan 6,5-8,5 centiméter, farokhossza 6,5-7,8 centiméter. Súlya mindössze 15-25 gramm (téli alvás előtt elérheti a 35-43 grammot is). Bundája vöröses-szürkés sárga, hasán világosabb. Dúsan szőrözött farka, és feltűnően nagy, fekete szeme van, ez utóbbi éjszakai életmódra utal. Hazánkban védett állat. Természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Kapcsolódó
Bravúrosan mentették meg a síró, árva vidrakölyköt
Videóra vették, ahogy az állatvédő hason fekve halássza ki a Séd patakból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik