Kertünk-Portánk

Alkalmazzuk ezeket a lakberendezési praktikákat és mi is rácsodálkozunk az eredményre

pixabay/ limaria
pixabay/ limaria
6 apró trükk, amivel sokat javíthatunk otthonunk harmóniáján.

Ha otthontervezésről és -dekorálásról van szó, néha túlzásba esünk. A túlzott színhasználat vagy éppen a robosztus bútorok nem hogy segítenek, hanem inkább rontanak otthonunk képén. Ha esztétikus és harmonikus megjelenést szeretnénk, akkor mutatjuk, hogy milyen hibákat érdemes elkerülni.

Sötét bútorok, kis terek

A színek  egy szobát teljessé varázsolhatnak vagy diszharmonikussá tehetnek. Éppen ezért érdemes körültekintően megválasztani, mi mellett döntünk mind a bútorok vásárlásakor, mind pedig a helyiségek festésénél vagy  a stílusos kiegészítők elhelyezésénél.

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha sötétebb színeket választunk, nagyon valószínű, hogy ettől a helyiség kisebbnek tűnik majd, mint amilyen. Ha viszont a világosabb színek dominálnak, akkor  nagyobb valószínűséggel láttatják a szobát nagyobbnak. Ezenkívül a semleges árnyalatok barátságossá és kevésbé szűkössé teszik a helyiséget. Tehát minden dekorációs szín kiválasztásakor érdemes ezt  szem előtt tartani.

pixabay/engin_akyurt

Túl sok bekeretezett fénykép

A legtöbben szeretik nap, mint nap látni családtagjaikat, de ha fényképekről és keretekről van szó  a szakemberek azt javasolják, hogy egy adott területen vagy helyiségben legfeljebb néhány képkeretet tegyünk. Jó alternatíva egy digitális képkeret vásárlása, amely az összes kedvenc fényképet diavetítésbe állítja.

Túlzásba vitt párnák

Valószínűleg egyetértünk abban, hogy a díszpárnák nagyszerű kiegészítői a szobáknak, ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy  a párnáknak szánt térrészletnek is van egy határa, megvan,  hogy körülbelül hány darab fér el egy bizonyos helyen. Szóval vásárlás előtt érdemes rászánni egy percet arra, hogy megnézzük a szobát, és kiszámoljuk, hogy hány darab párna fér el kényelmesen. Ellenkező esetben a szoba zsúfoltnak és rendezetlennek tűnik, nem pedig hangulatosnak és meghittnek.

Fürdőszobai szőnyegek

A fürdőszoba otthonunk szentélye, dekoráljuk ennek megfelelően. A régi, elkopott kádkilépők helyett vásároljunk igényes szőnyeget, és ne feledjük, hogy sok más fürdőszobai dekorációs lehetőség van, amelyeket használhatunk. Például feldobhatjuk fürdőnket növényekkel, gyertyákkal vagy különleges tapétával.

pixabay/ claraB

Régiség és gyűjtemény kiállítás

Teljesen érthető, hogy sokan szeretik a szentimentális régiségeiket és értékes gyűjteményüket bemutatni. Azonban be kell látni, hogy manapság  a dekorálás ezen típusa nem mindig a legesztétikusabb egy otthonban.

A lakberendezési szakértők azt tanácsolják, hogy tényleg csak a legkedvesebb  tárgyainkat helyezzük el valamelyik sarokban. Ellenkező esetben ezek úgyis csak porgyűjtők lesznek, amelyektől otthonunk úgy néz majd ki, mint egy múzeum. Persze mindezek alól kivételt jelentenek a rusztikus stílus kedvelői.

Túl sok szín

Ahogy már korábban is említettük, amikor otthonunk színeinek kiválasztásáról van szó,  az egyik legnagyobb hiba,  hogy egy térhez túl sokat választunk. A „kevesebb néha több” mondás ez esetben is érvényes. A túlzásba vitt színhasználattal csak zavarosnak és rendetlennek tűnik a szoba. A jó színpaletta  szabálya, hogy legfeljebb 5 színt használjunk otthonunkban.

Kapcsolódó
Így varázsoljunk tavaszt az otthonukba
5 praktikus tanács, hogy beköszönjön mindenhova a tavasz hangulata.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik