Kertünk-Portánk

A jól megtervezett városi kert aranyat ér

unsplash.com
unsplash.com
A méret nem számít.

Ha városi kertet szeretnénk létrehozni, legtöbbször olyan dolgokat kell figyelembe venni, amiket a vidéki ingatlanoknál nem. Mivel a városban kevés a hely, minden lehetőséget ki kell használni. A napos ablakpárkányok, ház előtti apró területek is tökéletesen alkalmasak arra, hogy akár egy kicsi kertet is létrehozzunk, írja a treehugger.com.

Kapcsolódó
Ez az ország legszebb közösségi konyhakertje
A 14 parcellát felosztották, 28 környékbeli gondozza az ágyásokat.

Ha van külső terünk, akármilyen kicsi is, nagy előnyt jelent egy városban. Az erkélyek, a tetőterek, az udvarok vagy a kis kertek mind felhasználhatók élelmiszer-előállításra, és számos módon javíthatják az életet, az életminőséget.

Sokkal többet ad, mint gondolnánk

A kis terek élelmiszer-előállításra és egy sor egyéb igény kielégítésére is alkalmasak, ha a tervezés gondosan átgondolt, és minden elem több funkciót is ellát. Egy kert lehet szép, miközben rekreációs célokat is szolgálhat. A jól megtervezett városi kertek, még a nagyon kicsik is, sokkal többet tudnak adni, mint azt sokan gondolják.

Egy kültéri városi kert akkor a legjobb, ha kiegészítő helyiségként működik. Annak érdekében, hogy egy szabadtéri városi tér valóban olyan hely legyen, ahol el szeretnénk tölteni az időt, fontos a magánélet védelme. Ezt segítheti egy megfelelő kialakítás, ami a kíváncsi szemeket kizárja, miközben a napfényt beengedi. Egy jól kialakított kis kert menedék lehet a nyüzsgő városi élet elől.

A városi kertek javítják a levegő minőségét

A kíváncsi tekintetek mellett a városlakókat más problémák is érinthetik, mint például a levegő, a víz, a talaj és a zajszennyezés. A városi kertek tervezésénél gondolni kell arra, hogy ezek a dolgok hogyan befolyásolják a teret, és hogyan lehet ezeket a kihívásokat gondos ültetéssel enyhíteni.

A kiválasztott növények felhasználhatók a talaj, a víz és a levegő megtisztítására. Ha a megfelelő növényeket a megfelelő helyre ültetjük, akkor kertünk olyan egészséges hely lesz, ahol jó eltölteni az időt.

unsplash.com

A városi kertek nem csak nekünk jók

Saját igényeink és kívánságaink fontosak a városi kert tervezésénél és kialakításánál; azonban azt is fontos észben tartani, hogy ezek a kertek az egész környékre pozitív hatással vannak.

Az őshonos növényekkel teli, fenntartható, organikus városi kertek javítják a lakosok kényelmét, mind az emberi, mind a nem emberi létet. A vadon élő állatok is nyernek, ha zöldterületeket hozunk létre a városokban (gondoljunk csak a beporzókra). És minden városi kert, legyen bármilyen kicsi is, segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben is.

Ezekre is figyeljünk

Amikor olyan városi kertet hozunk létre, ami valóban fenntartható lehet az idő múlásával, a víz figyelembevétele kulcsfontosságú. Akár földben, magaságyásban, konténerben vagy függőleges kertben nő, már a kezdetektől fogva gondolni kell a vízre – honnan lehet beszerezni és hogyan lehet megőrizni.

Jó ötlet lehet például mindig begyűjteni az esővizet, ahol és amikor csak lehetséges. Érdemes odafigyelni a talajtakarásra és arra, hogy csak kevés vízzel öntözzünk, hogy a lehető legjobban tudjuk beosztani a friss vizet. A természetes anyagok, komposztok beszerzésére is érdemes figyelmet fordítani. A városi kertészek elkészíthetik saját komposztjukat otthon, és a kezdéshez beszerezhetik az olyan dolgokat, mint a települési hulladékból készült komposzt, a faforgács vagy a trágya a közeli állatkereskedésekből.

Egy városi kertben is minden megvalósítható, ami egy igazi kerthez szükséges, még ha kisebb méretben is.Fogjunk tehát hozzá, hiszen kertészkedni jó!

Kapcsolódó
Megnyílt a világ első növénybarát szállodája
A Kentucky állambeli hotel arra biztatja a vendégeit, hogy az üdülésre kedvenc szobanövényeiket is vigyék magukkal.
Olvasói sztorik