Kertünk-Portánk

Termesszék velem: fehér üröm, ami nélkül nem készül abszint

Ismert és használt növény a népi gyógyászatban is.

A Grosz Tamás hobbikertész által termesztett növények közül a korábbiakban megismerhettek néhányat olvasóink. A nagykörűi szakember ezúttal most egy, a népi gyógyászatban is használt növényt mutat be az érdeklődőknek.

Kapcsolódó

Fehér üröm

A fehér üröm magyar népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm. Évelő növény. Az alsó részében el fásodó, felső részében elágazó, ezüstszínű, 1 méternél magasabbra növő gyógy-, illetve fűszerezésre használható növény. Számos más ürömfélét is ismerünk, ilyen a tárkony, a régen népszerű istenfa.. A bokros, napos, száraz helyeket kedveli.

Gyökérzete mélyre hatoló, 15-20cm hosszú erősen elágazó, dús oldalgyökerekkel. Szára elágazó, ezüst- szürkésen molyhos, hasonlóan a levelei is.  Virágzata füzérekben álló, kicsiny fészekvirágzat, sárga virágokkal. Ön- és idegenmegporzó. A növény kellemes illatú, minden része fűszeres ízű.

A virág pora az egyik legerősebb allergén. kisebb ugyan, mint a parlagfűé, és azzal ellentétben nem képes kaszálás után további virágzásra. Veszélyességét fokozza a hosszan tartó pollenszórás, ami júliustól októberig tart.

Szaporítása tőosztással, vagy szabadágyi palántaneveléssel történhet, gyomnövény mentes, napos helyre kell ültetni. Kártevője Magyarországon nem jelentős. A leveleket a virágzási időszakban kell begyűjteni.

Összetevői, hatása

A levél főzete rovarriasztó hatású. Különösen jó almafákra, mert a károsító az üröm illata miatt továbbrepül. Található benne különböző illóolajok, mérgező tujon , gyulladáscsökkentő és a baktériumok szaporodását megfékező hatású kamazulén. Az ürömben van még csekély mennyiségű cseranyag, gyanta és kálium, C- és B6-vitamin, keserűanyag (abszintin), cserzőanyag és borostyánkősav.

A fehér üröm étvágygerjesztő a gyógyteák alkotórészeként is használatos. Illóolaja görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga.  Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.

Ez az aromás növény növeli az étvágyat, élénkíti az egész szervezetet, ezért hosszú betegség utáni lábadozáshoz is ajánlott. Keserűanyagai segítenek, hogy a tápanyagok jobban beépüljenek a szervezetbe. Mivel görcsoldó hatású is, a fehér ürmöt ajánlják fájdalmas menstruáció kezelésére.

A népi gyógyászat féreghajtásra és a rovarok (poloska) elriasztására használja, külsőleg pedig véraláfutások és kiütések borogatására.

Fehér üröm forrázat gyomor- és bélpanaszok, étvágytalanság esetén

Forrázzunk le 1 kávéskanál ürömlevelet 2,5 dl vízzel, tegyük félre 10 percre, hogy leülepedjen, és szűrjük le. Naponta többször, étkezések előtt, kis kortyokban fogyasszuk el. Ha ezerjófüvet és borsmentát adunk hozzá, ezek javítják a tea ízét. Elég keserű, így tehetünk hozzá egy kevés mézet is.

Alkoholos kivonat

Mozsárban törjük össze 100g üröm ágat, tegyük egy üvegbe, és öntsük le 5 dl felforrósított (60%) alkohollal, majd helyezzük sötét helyre néhány hétre. Emésztési problémák és az epehólyag működésének zavarai esetén étkezés előtt igyunk meg belőle 20 ml-t, a kúra legfeljebb két hétig tartson.

Féregűző, étvágygerjesztő gyógytea

Hozzávalók: 5-5 dkg ürömfű,  tárnicsgyökér,  ezerjófű, izsópfű,  bengekéreg.

Elkészítés: a fűszerek keverékéből két evőkanálnyit adunk fél liter vízhez, néhány percig forraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Naponta 2 csészével (reggel és este) fogyaszthatjuk.

A növény ürmösborok és keserű likőrök kedvelt összetevője, az „abszint” nevű pálinka fő alapanyaga. Használják még húsételek és fagylaltok ízesítésére is.

Házi ürmösbor

A teljes virágzásban levágott, megszárított, 20-80 cm hosszú hajtásvégeket használjuk fel. 5 l borhoz 2-2 g szárított ürömfüvet, ezerjófüvet, kálmost, angelikagyökeret és kakukkfüvet adunk. A bort 1 dl tiszta szesszel felerősítjük. Másnapig állni hagyjuk, közben föl- fölrázzuk, majd tiszta vásznon átszűrjük és ízlés szerint 25-50 dkg cukorral megédesítjük. Azonnal fogyaszthatjuk. Jéggel kiváló aperitif.

Ebből a növényből készült a századforduló kedvenc „művészitala”, az abszint.

Az abszint smaragdzöld színű, erős pálinka, melynek legfontosabb összetevői az ánizs és az üröm. A növényi illóolajok feloldása miatt jellegzetesen magas alkoholtartalma (60-65 %), színe – melyet a klorofil adott – és keserű íze a legfontosabb jellemzői. Magas alkoholtartalma miatt gyakran vízzel keverve fogyasztották (ekkor színe opálsárgává vált); keserű ízét ellensúlyozandó kockacukorral édesítették, amit egy jellegzetes, lyukacsos ezüstkanálra tettek, s úgy folyatták át rajta lassan a jeges vizet, 4-6-szor annyit, mint maga a likőr, hogy a cukor beleolvadjon

Máskor az abszintba mártott kockacukrot meggyújtják és hagyják karamellizálódni és belecsöpögni az italba, ezután kevernek vizet hozzá.

Az abszint lenyűgöző színe, az átlagpolgárt elriasztó keserű íze, igen magas alkoholtartalma miatt szinte kínálta magát a múzsának. Ezt csak fokozta, hogy az abszint rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása hallucinációkat okozott. Szinte az összes művész össze akarta mérni erejét a „zöld múzsával”, mely sokszor „zöld démonná” vált számukra. Az egyik legismertebb áldozata Vincent van Gogh volt.

Francia abszint  recept

Végy 3000 g fehér ürmöt, 3000 g édesköménymagot, 4500 g ánizsmagot, 800 g koriandert, 400 g Angelika gyökeret. Ezeket egyenletesen igen apróra, de nem porrá darabolva áztasd 2 napig 80 liter 96%-os szesz és 70 liter víz keverékében, majd desztillálj le belőle 100 litert.

Svájci abszint recept

Végy 2500 g ürömfüvet, 3000 g ánizsmagot, 3000 g csillagánizst, 2500 g édesköményt, 750 g melisszát, 400 g izsópot, 250 g Angelika gyökeret, 250 g kálmos gyökeret, maceráld 2 napig 80 liter tiszta szeszben és 70 liter vízben, s desztillálj le belőle 100 litert. A szeszfok 70-75% lesz, vízzel kell hígítani.

A fehér üröm termesztésének kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Gyümölcsparádé a nagykörűi fűszerésztől
Receptjei között igazi különlegesség a zöldtealeves sárgadinnyével és a szezámmagos rántott banán.
Olvasói sztorik