Kertünk-Portánk

Csúszik a parlagfűszezon, ekkor számíthatunk a tömeges virágzásra

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Ha hasonló marad az időjárás és jelentősebb eső nem érkezik, akkor augusztus közepén várható a parlagfű nagy tömegű virágzása – jelentette ki Tóth Zoltán, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetője a sajtótájékoztatóján. Folyamatosan ellenőrzik a parlagfüves területet, repülőket és drónokat is bevetnek – írja a Délmagyar.

Ha nem esik az eső, akkor augusztus közepén kell számítani a nagy tömegű parlagfűvirágzásra, ha mégis esne, akkor a növény növekedni fog.

Kapcsolódó
Ez a bogár a parlagfű nagy ellensége
A parlagfű olajosbogár ígéretesnek tűnik a növény elleni biológiai védekezésben.

Jelenleg kialakulóban van a gyom a tarlókon, most kell tenni ellen, különben nagyfokú fertőzöttségre lehet számítani ezeken a területeken.

A gazdáknak, a földhasználóknak kötelességük a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni a jogszabály szerint. Rendkívül nagy az aszály, ezért a parlagfű virágzása is későbbi időpontra tolódik ki

– közölte Tóth Zoltán, földhivatali főosztályvezető.

Csongrád-Csanád megyében május közepe óta 40-45 jegyzőkönyvet állítottak ki fertőzött területekről, a büntetés össze nagyságtól és intenzitástól függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A korábbi tapasztalatok szerint ezután fog megnövekedni a jegyzőkönyvet száma, országos szinten a megye az első helyen áll a felderítések mennyiségében.

Augusztus végén légi felderítést is végeznek, képkocsival is járják a fertőzött területeket és drónok segítségével is ellenőriznek. Tavaly ezek hatására összesen 430 jegyzőkönyvet állítottak ki, illetve szabtak ki növényvédelmi bírságot a megyében.

Kapcsolódó
Parlagfűből lehet a legjobb bio gyomirtó a tehetséges középiskolás kutatásai szerint
A fiatalember megmutatja a gyomnövény hasznos felhasználásának a módját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik