Mozaik

Mesterséges esővel kísérleteznek Dubajban

Unsplash.com
Unsplash.com
Az Egyesült Arab Emírségekben drónokat használnak a mesterséges esőzések létrehozására.

A Közel -Keleten az éghajlatváltozás hatásai nap mint nap tapasztalhatóak, ezért az Egyesült Arab Emírségek megoldást keresett, és végül rendhagyó módot választottak a szélsőséges időjárás elleni küzdelemben. Mesterséges esőzéseket hoztak létre, amiket drónok okozta villámok generálnak, írja a treehugger.com.

Az Egyesült Arab Emírségekben évente csak néhány nap eső esik, nyáron pedig szinte nincs csapadék. Eközben a hőmérséklet nagyon magas.

Kapcsolódó
Ellenállóbbak az idősebb erdők az éghajlat változásával szemben
A kutatók több ezer erdőterületet vizsgáltak meg.

Bár a terület sivatag, a forró, száraz időjárás a klímaváltozásnak köszönhetően egyre rosszabb. Az Egyesült Arab Emírségekben az átlagos hőmérséklet csaknem 2,7 fokkal emelkedett az elmúlt 60 évben, és várhatóan további 4,3 fokkal emelkedik a következő 40 évben.

De a probléma nem csak az időjárás. A lakosság is nagy mértékben megnövekedett a területen. 2005 -től 2010 -ig az Egyesült Arab Emírségek lakossága megduplázódott 4,6 millióról 8,3 millióra, és egy évtizeddel később már 9,9 millió. Az embereknek vízre van szükségük iváshoz és higiéniához, de egyszerűen nincs víz.

Erre a problémára az egyik megoldás a sótalanítás, ami eltávolítja a sót a tengervízből, hogy iható legyen. Az Egyesült Arab Emírségekben jelenleg 70 sótalanító üzem található, ezek az ország ivóvízének nagy részét szolgáltatják. Ezek azonban káros gázokat bocsátanak ki, amelyek még tovább súlyosbíthatják az éghajlatváltozást. Tehát az országnak további, alternatív vízforrásokra van szüksége.

Ilyen alternatív megoldást kínálnak a Reading Egyetem tudósainak drónjai.

A négy drón körülbelül 2 méter szárnyfesztávolságú. A katapultról indított és körülbelül 40 percig repülni képes érzékelők segítségével elemzik a felhők tartalmát. Amikor megtalálják az optimálisat – a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és elektromos töltés kombinációját -, elektromos áram segítségével a felhőben lévő kis vízcseppeket nagyobb cseppekké csoportosítják, amelyek esőként a földre hullnak.

Az esőcseppek mérete kulcsfontosságú, mert kisebb cseppek soha nem érik el a talajt; a nagy melegnek köszönhetően egyszerűen elpárolognak.

Bár a drónok még nem rendszeresen fújják a felhőket az Egyesült Arab Emírségek felett, ugyanezen technológia egy változata már működik az Egyesült Államokban, ahol legalább nyolc állam használja a csapadék mennyiségének növelésére. Eközben az Egyesült Arab Emírségek továbbra is számos más projektet hajt végre. További elképzelések között szerepel egy ember alkotta hegy építése, ami a nedves levegőt esővé változtatja azáltal, hogy felfelé kényszeríti a magasabb tartományok felé, vizet importál Pakisztánból vízvezetéken keresztül, és jéghegyeket mozgat délre az Északi -sarkról.

Kapcsolódó
Hogyan beszéljünk a gyerekeknek az éghajlatváltozásról?
A gyerekeknek is beszélni kell az éghajlatváltozásról, természetesen a saját nyelvükön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik